Pages

Tuesday, November 3, 2009

weekend getaway




Can you recognise the pictures above? mestilah kan... its gonna be my weekend holiday trip.. bertangguh2 nak pergi holiday.. tapi destinasi dalam Malaysia je lah..

"Cuti- cutiiiiiii Malaaaaayyyysiaaaaaaa :)"

It has been a while since my holiday trip to Cameron Highlands dulu... So this weekend the MZMRIZA (cik jijah & hubby laaa) ingat nak gi jalan2 Kota Bharu.. latest that I have been there was around 2003.. itu pun for some work errands.. bukan bercuti pun.. En Amir pulak arround 2004.. pun because of work.. lepas tuh sampai sekarang tak pernah ke sana lagi.. lama dah kan? since dah duduk kat negeri jiran.. melampau lah not to take the chance ke sana.. I think :)

Apalagi kan.. jalan sana jalan sini.. jalan-jalan cari apa? cari makan laaaa.. hehehhee.. sangat berharap dapat makan semua ini ye..

the rich nasi kerabu..

the super creamy yummilicious ayam percik..

the humble soft and sweet akok..

the crunchy crispy som tam..

Now.. anyone can suggest me.. where do I get to eat all these foods in my two days holiday there?.. cant wait.. the food galore... hohohohooooo..

Of course lah.. takkan makan2 aje kan.. nak lah shopping2 sikit.. if KB.. nak beli apa ye? All I have in mind is kain ela.. kain ela.. kain ela.. last beli kain.. masa raya hari tu.. nak beli stock kain for next year's school session.. nggeeeehhhhhh... kat mana best?


Ni pulak bonda terchentaaa kirim.. she asked me to find some crystal fruits.. panggil crystal fruits ke buah2an hiasan gini? Dia tanak plastic.. dia nak yang macam kaca and berkilat tuh.. mana nak cari eh? Cik Jijah rasa dah ketinggalan zaman dah buah tu.. tapi demi bondaku sayanggg.. akan diusahakan juga.. do you have any idea where I can find it?



Anyhow.. kat sini my weekend starts early.. ends pun early.. ada yang duduk rumah saja.. ada yang gi jalan2.. apa2 pun.. be safe ye..


*all pictures were googled :)

7 comments:

@tune® said...

ahhhhhhhh
percutian yg mengiurkan!!

tempting sgt!!!

emmii the strange said...

ahahahahahah! malang aku tiada di sana. kalo dak dah buleh bawak jalan2. anyway, here are couple of suggestions

nasi kerabu: cari belah2 pengkalan chepa. pagi2 buta dah ada nasi kerabu. sebarang kedai yang jual breakfast pagi (menu nasi) boleh disinggah

ayam percik: yati ayam percik. ada di jalan bayam nak menuju airport. tak jumpa, ada dekat2 stadium/library kb. tak jumpa jugak? pasar siti khatijah pun ada rasa2...

akok: cari jalan telipot. area rumah akak tuh. kat situ ada masjid telipot. sebelah masjid telipot ada sederet kedai. kat situ ada gerai jual akok. beli yang belah kanan skali. kena pi awal, nanti cepat abis. tak de? pasar siti khatijah pun ada. make sure beli variety of akok (akok pandan, akok jagung, akok nise [gula melaka]) akok ni lagi nipis lagi sedap...warghhhhhhh

som tam: tak pernah makan ler dik. tapi kalau nak carik pi makan kat san to (restaurant cina halal). pronounce elok2, santo bukan santu. jangan takut pegi sana. mmg ramai malay makan sana pun. terjamin halal. tanya ler orang kb santo kat mana. mesti diaorang tau. cakap santo LAMA bukan baru

shopping: bazar mpkb. sure pueh hati. sana agak murah laa. kain lak pi bazar buluh kubu. mahal skit but banyak variety. nak carik perhiasan pun ada sana (tingkat paling atas). tak puas? pi pasar siti khatijah (memang jarang pi sana). tak pueh lagik? pi carik pasar malam wakaf che yeh. ooo...kat wakaf che yeh ada kedai tudung ariani, jual karpet, kain ela and macam2 adaaaa...pi malam taw...

that's all. it's a pleasure to help you walaupun tak seberapa pun. jangan lupa simpan tenaga dengan banyak kerana anda akan berjalan dan berjalan dan berjalan...sampai pengsan. ohh, ya. jangan lupa kalau ada duit lebih skit beli emas. emas lawa2 dik oii. mahal tak pa janji emas padu...huhuhuhu! adios kerempes...

emmii the strange said...

perghh...panjang beno comment aku nih. macam entry plak...

cik jijah said...

cik atune darlingg.. jomlah jalan2 sama!! akak tunggu kat depan pintu gerbang tuh.. hehhehee

sis emmi.. panjang bangat!!! but full of very useful infos.. saya dah kopipes dlm words.. nanti print bawak gi KB.. hehehhee..

lagi satu kan kak emmi.. kalau sebut nama emmi irfan bakti kat tokei kedai kain tuh.. agak2.. dpt tak diskaun? hiksss!!

apis585 said...

selain dpd yg kat atas tu...g tepi laut pcb tu, yg byk2 gerai jual seafood celup tepung tu...masyukkk!!!!

emmii the strange said...

tak de nya dapat. tapi kalu mung panda kecek kelate buleh diskaung laa...mu pehe ko dok nih?

cik jijah said...

oohhh apis... camne leh aku lupa pada seafood celup tepung itu.. harus masuk dlm list neh..

sis emmi.. pehe laa.. bakpe dok pehe pulok.. heheheheh..