Pages

Wednesday, October 13, 2010

suami, isteri & ....

Baru cuci mata dengan gambar² wedding angkasawan negara. Cerita dah nak basi pun.. akak baru je ada masa nak gi belek gambar² sekitar wedding of the year tu. Actually akak confuse sebab ramai yang ngate macam² pasal wedding tu. Nope.. akak tak tengok yang live kat tv3 hari tu. Ada tuisyen. Anyway.. akak rasa tak ada cacat celanya lah majlis tuh except for its cake. Sorry to say that was the ugliest wedding cake ever tapi maybe rasanya jauh lebih sedap dari rupanya. Hodoh macam mana pun, ke lu**** jam*** juga perginya. Apart from that, I think overall it was perfect. Just like any other wedding. Ada yang complaint that Missy Doc tak sepadan dengan Mr Astronaut. Adeh.. ni soal hati.. doakan yang baik².. sudahlah.. haihhh.. tapikan.. akak suka baju nikah bini Mr Tokei Bas.. simple and yet so pretty. Tahun depan nak buat baju raya cenggitu.. pengsan MM tengok bini dia.. hahahah..

tahniah!!!
*pic from here

Back to my entry.. hajat hati nak cerita benda lain jadi melalut pula tapi rasanya belum lari konsep lagi. Sebenarnya akak nak ngomel pasal rumahtangga, suami isteri dan dot dot...

Apa kes ek with ex lover, ex beau, ex bf ni eh? I mean.. tadi terdengar kisah seorang kawan yang bergaduh besar suami isteri hanya semata² si isteri dapat tahu pasal si suami punya affair. For God sake, it was an old fling long before they got married. After almost 8 years of marriage benda ni timbul and jadi issue pula. Anak dah dua dah yang.. kenapalah ko meroyan tak pasal ni.. Nak kata sang suami gi contact semula orang ketiga tu, confirm memang tak ada.

Seriously, I dont get it why it became such an issue. Ok.. jealousy sikit² akak rasa acceptable jugakla tapi takkan sampai nak berperang, bergaduh laki bini. Cemburu tandanya sayang tapi kalau dah over cemburu sangat adalah sangat berbahaya untuk kesihatan.

Ok.. so sang suami mungkin sedikit 'buaya' masa zaman bujang dulu. Bujang. Zaman enjoy. So he befriended and dated a lot of girls before si isteri. Nama pun lelaki. Doesnt it occur in her mind, bahawa dia adalah insan terpilih untuk menghiasi hidup suaminya? She beat the rest of the girls yang gi mari, gi mari dalam hidup suaminya. Tidak cukup bertuah lagi ke? Kalau orang ketiga yang dimaksudkan tahu pasal ni, bikin malu aje tau. Dia pun dah bahagia dengan suami dan anak²nya.. sudah sudah lah ye...

In my case, terbalik sikit kisahnya. Raya baru ni, ex uni mate yang pernah jadi pojaan hati akak texted bagitau nak datang beraya ke rumah. Takkan lah kita nak kata tak boleh, suami aku tak bagi ko datang.. gila? He is now happily married as well with a wife(1 baru) and 2 boys. Akak serba salah juga because Jijah and MM memang tak ada rahsia. So MM is fully aware and knows who he used to be in my life dolu but hey.. past is past.. let bygones be bygones.. MM was a bit uncomfortable at first but I think being a grown up and a mature man, he pulls it all together, put aside all the stupid feelings and.. elok aje bersembang, berborak semua.. and that was it. Lepas dia balik, MM and Jijah continue with our normal life. I am so proud of MM and I learnt the best from him. Insyallah kalau MM ajak jumpa his exs Im willing to go. As far as I know, semua pun dah berkeluarga dan ada life masing². Why cant we stop making enemy, stay friends and go on with our life?

Janganlah biarkan benda remeh temeh zaman tok kaduk kita dulu menghantui kehidupan kita sekarang. Tuhan dan susun cantik dah that everything happens for a reason. Jangan comotkan benda yang dah cantik, kalau TERcomot, cuba kesat dan bersihkan elok².

Tapi kan kalau sang suami punya 'buaya' masih dok ada dan tiba² timbul lepas bertahun² dok diammmm.. maklumlah zaman teknologi kan.. benda dari tak ada, jadi ada.. memang cari nahas la kan? Mentang² bini tunduk pada dia, tak pandai nak berFB pulak tuh.. dia amek kesempatan pulak ye.. memang confirm lah perang dunia ke 18... yang itu.. no komen lah kan.. pandai² lah settle.. jangan maraaa aaaa.. nanti kena jual..




9 comments:

Baiti Mustafa said...

ouch! rasa cam kena cubit..;)

anyway, my thoughts:

1. eh padan apa dr halina tu ngan dr sms! berdiri sama tinggi, duduk sama rendah, sama2 doctor, pandai educated and dr halina might not be drop dead gorgeous cam rozita che wan or a celebrity(tu pon asek pakai bulu mata pelesu) but she is sweet. dahle bersama 9 years and sikit pon aku tak tengok dia over gedik that dia gf/tunang mr astronaut, ok...sapa yg kutuk2 tu memang haters and tak cemin diri sendiri cam bagus sangat

2. and yes, the kek was hideous!kengkadang melampau sangat nak bertheme2 bagai dah jd karut! nasib baik pelamin derang takde letak planet2 dlm solar system..

3. tak rock la jeles2 about benda2 dah lepas, lelagik bila orang in the past tu pon dah bahagia ngan family of his/her own. nak lupakan terus, maybe eh/she was also a good friend. apa salahnya remain as friends..u can never have too many friends ye tak?

sekian!

zuesaran said...

aku pon tak tgk life wedding of the year tu..bz taking care of my mum..she got fever+allergic..bg aku diorg sgt padan..sama pandai..sama cantik...sapa yg duk mengata tu adalah org2 yg dengki sahaja...hihihi..kita sepatutnya doakan yg terbaik utk diorg..boleh jadikan idol utk anak2 kita..

bab jeles tu...memang agak melampau la.setuju ngn pendapat ko 'why not we think positive kan??' kita yg dia pilih..bukan si 'dia'..semoga kurt n MM terus bahagia and semoga bila pindah ke Klang, mendapat rezeki baru dlm rumahtangga yg mengeratkan lagi kebahagiaan korang......mana tau angin Klang adalah terbaik utk korg kan...

@tune® said...

KAK..for me la kan...betul ckp akak tuh...wut past is past la...its just history kn...soon, it will vanish smash hilang like that...

tepuk dada tya selera...appreciate ape yg ade depan mata...xsusah kn?

.:nhalilah:. said...

aku tak tgk pun wedding diorg kat tv.. mana taknyer asik katun.. katun.. dan katun.. *sigh..* tau2 ramai yg kutuk2.. biarla.. diorg plan wedding tak amik duit korg punnn..

biasa la.. in life.. kita berkawan ngan ramai org.. tp tak semestinye kawin ngan org tu.. kalo tak sesuai jadik hubby and wife.. baik toksah kawin.. be friend only.. dah kawin tak salah nak jumpe2.. jgn jeles2 benda2 yg reme temah.. lebih afdol bawak partner and anak2 sekali.. mana tau rezeki berbesan plak..

fatenton said...

akita nggap je yang dulu2 itu takde jodoh.. dan jadikan kawan spi bila2.. mana tahu esok2 berbesan pulak ke.. huhuhuhu

err ckp senanglah cuba try tgk.. :D

Nana said...

hmmmm bab past ni I sangkut sikit hehe! Mozard pantang dengar anything about my ex before him tu! heheheh!! Orang lain in this world semua ok. I ramai close guy friends OK .. but not that particular ex hahahaha!!!

Well .. nak buat camne. Kena ikut and respect suami lah. Kalau dia tak kasi tu kena lah ikut. Not everyone can accept the past.. when that happens, we just have to focus on the future ;D

TK said...

Jijah! Songket Sani tu...lawa giler. Must be expensive!I ni mmg peminat songket and Batik.
One of my students jiran wife Sani tu. Excitednya anak I tu cerita psl wedding tu.

meenyusuf said...

hahaha,betol..husband I dulu zaman bujang ada kot 10 gf before me..but dia pilih I,dia kata dengan I aja yang dia rasa nak kawen..dulu ada gaks I jealous dgn ex2 dier,but now takde ape dah..tak jadi kudia pon,janji mak bahagia..:)

cik jijah said...

baiti.. owhhh.. mcm hantar surat ke editor!! hehehhe.. anyway.. great minds think alike.. tu lah.. aku tak paham.. aku rasa dr halina sangat natural beauty.. SMS punya sukalah nak pilih sapa.. sila cermin diri sendiri dulu sebelum kata kat orang kan?

zue.. itulah.. kita fikir hal yang akan dtg.. sekali sekala tgk belakang just so that kita tak repeat the same mistake..

atune.. pandai!! kita kena berfikiran positif.. jgn lah marahkan nyamuk habis satu rumah ko bakar kan..

ila.. hehehhe.. tu jauh kedepan dah ko mikir tuh.. smpi nak berbesan bagai.. hehehe.. tapi itu rezeki... tuhan yang tentukan.. mana kita tau kan.. live ur life as it is.. kot boring sgt.. cari lah isu lain..

faten.. cakap memang senang kan? tapi semuanya atas diri kita.. jgn jadikan alasan untuk minta perhatian.. banyak lagi benda lain yang berpekdah..

nana.. that was not what i mean!! isskk.. of course kita kena dahulukan suami kita apa2 hal sekali pun.. what i mean is.. dah elok2 tak ada masalah jangan lah cari pasal.. kalau those EXs cari you and saja gi reminisce zaman dolu2 masa dok cintan cintun.. memang cari pasal la tuh..
tapi kalau EX kita ni niat baik (insyaallah).. saja nak kenalkan wife dgn anak2 dia.. i think we should think positively about it :)

TK.. i know!!! ntah berapa ribu lah harganya TK.. sangat matching dgn beading baju bride tu.. simple tapi cantik sangat..

Meen.. thats exactly what i meant!! berkawan sana sini.. akhirnya hubby kita pilih kita.. mcm ultimate warrior yang berjaya memenangi hati suami kita giteww.. heheh..