Pages

Wednesday, October 20, 2010

KB trip

Jijah sudah balik dari getaway pantas Kelantan Jijah. Jijah letih tapi Jijah mahu nebeng juga update blog malam ini (ini semua gara² nuffnang Jijah telah meningkat 25sen kerana update blog setiap hari).

Satu kejadian telah berlaku semasa kami on the way ke KB semalam. Kami mula perjalanan sebaik MM habis kerja. Jadi lebih kurang jam 6pm kami bertolak. Route yang kami ambil adalah Bukit Besi - Kuala Berang - Sungai Tong - Jerteh - Pasir Puteh - Kota Bharu. Banyak betul lori yang guna laluan tersebut. Memang tak puas hati dengan kebanyakan pemandu lori (Abg Din jangan terasa hati ye) yang kami jumpa malam tadi. Mentang² dia besar, bagak.. sesedap rasa saja ye dia guna jalanraya.

Antara yang paling sakit hati apabila ada sebuah lori ni makan jalan di laluan sempit di sebuah jambatan. MM high beam lori tersebut supaya beri kami laluan tapi pemandu lori tersebut selamba high beam kami semula tanpa sedikit pun beri laluan pada kami. Geram betul. Tak ada timbang rasa lah pemandu tu. MM terpaksa brek mengejut sebab nak bagi laluan pada lori tersebut. Kalau MM ni jenis keras kepala juga, tak tahulah apa dah jadi.


contoh ilustrasi kejadian. Biru: lori, koko: kami.

Banyak lagi peristiwa yang kami lalui. Pemandu lori keluar/masuk simpang tak bagi signal atau last minute baru bagi signal pun banyak. Lampu brek tak ada pun banyak juga. Tayar tampal pecah bersepah atas jalan pun ada. Bahaya betul.

Jijah sampai takut nak lelap mata to let MM drive sensorang tapi Alhamdulillah kami selamat sampai ke KB. Sesat sikit masa nak cari hotel yang kami booked, Juita Inn. Ovi maps pulak buat hal. Peta tak update since KB sekarang banyak dah one way route. Mana tak sesatnya. Last² berhenti kat petrol station tanya jalan.. the traditional beats technology.. hehehe..

Rite now, both of us are safely at home again. The trip this time was quick and fast sebab esok nak bersiap² untuk perkhemahan sekolah di Sekayu pula. Will update about that later. Daaaaa...

*nebeng=bahasa ganung means paksa.



5 comments:

apis585 said...

Alhamdulillah korang selamat...
Aku selalu nak sms/tpon no lpkp yang kat belakang lori tu tp bila pk2 isk cam merosakkan periuk nasi org plak..hold back. but sometimes they are just too rude!!!

zuesaran said...

apis baiknya ko...aku pnh je amik number lorry and sms to LKKP..few days later diorg call dr Putrajaya and tanya apa yg berlaku...wa tak kasi chance punya olang...

TK said...

Selamat berkhemah JIjah. Dah nak musim tengkujuh dah ni..Hujan sokmo le ni.

.:nhalilah:. said...

wah.. chegu jijah berkhemah... sonok la khenn.. dah lama tinggalkan zaman berkhemah nih..

btw, some lorry drivers mmg rude.. bwk lori tak hengat2..

cik jijah said...

apis.. aku pernah sms to that no.. tak kiralah periuk nasi diorang ke hapa..

zue.. aku pernah sms juga.. kena RM1.50 tapi tak ada follow up pun dpd pihak tersebut..

TK.. hujan juga tapi tak lebat.. anyway camping di sekayu tak mencabar mana.. sebab semua dah disediakan.. santai aje camping kali ni tapi penat memasak!!

ila.. best camping.. ajaklah family sekali sekala camping.. aku tgk membe2 aku bawa anak2 kecil selamba aje camping dlm hutan..

and.. itulah kan.. aku tak kata semua pemandu lori.. but most of them sgt besar kepala kan..