Pages

Monday, October 18, 2010

monsoon heat

Oh yeah!! Its monsoon again!! haihh.. tapi tahun ni terasa sangat tidak sama macam previous year. Akak baru je duduk sini 2 tahun but I can feel the differences. Selalunya bila monsoon datang, ia diibaratkan seperti musim sejuk.

Ingat lagi masa mula² pindah ke ceruk ni perbezaan ketara adalah suhunya yang sejuk. Almaklum dekat dengan hutan dan jauh dari haba pantai. Mandi pun seingat akak, satu hari sekali sahaja dek kerana sejuk.. teeheeee..

This year, aint nothing the same. Terasa amat tempias kesan rumah hijau. Global warming impact kata orang kampung akak. Mana tak nya.. sepatutnya musim hujan ni musim sejuk tapi ni terasa bahangnya. Semalam siap puting beliung lagi dekat Dungun tapi hari ni dah panas balik.

Last year MM dan Jijah pernah sekali keluar ke Mesra Mall but was stuck in the middle of banjir somewhere in Paka sebab hujan lebat sangat. Tahun ni belum tempuh lagi. Yang terasa cuma bahang panas.

Korang tak terasa ke? Akak kalau telefon emak, mesti mak mengadu panas sangat Klang, mak mesti mandi 5 kali sehari. Haihhh emak.. akak pun cakaplah itu kan dah kira membazir kan.. tapi emak kata dia tak tahan, panas sangat katanya, tak selesa nak solat. Kesian dia.

Jadi akak menyerulah kepada rakan² semua. Mari kita selamatkan alam sekitar kita sebelum semuanya terlambat. Akak pun tak ada lah 100% menjadi seorang yang mesra alam. Im still using petrol for my cars instead NGV.. mahal ek NGV punya installation ni... I have no idea what is the current price tapi last year my SIL buat around RM4k juga for her wira. Costly kan? Being a typical woman, kalau 4k tu boleh menambah kos buat kabinet dapur (akak tgh gila kabinet dapur instead of handbag sekarang ni).


There.. my part.. I keep my plastic bottles and tunggu sampai banyak and then buang kat recycle bin.

*pic courtesy of lolsnaps

and this is MM's part.. ehehehhe.. seriously.. kami jimat petrol, jimat duit, jimat masa and also save our carbon footprints since duduk sahaja kat rumah instead of long queue at the movie theater. I wish we could have our karaoke session at home as well tapi takut rumah kena baling telur pulak sebab melalak dengan suara yang sumbang ni! Anyway.. lets just do our part.. the best that we CAN do.. dont be such an ignorant ok :)



7 comments:

TK said...

Kita baru 3 tahun kat sini and suka sgt musim tengkujuh. Sejuk banget and berangin2 gitu. Mcm kat oversea gitu..tapi tulah..tak lama lagi banjir!!!!

cik jijah said...

i suka sangat hujan TK.. tapi skrg ni musim tengkujuh kan.. ni hujan kerap juga tapi bahang panas tu kuat betul..

Nana said...

kat sini sejuk!!!! tiba2 aje sejuk gila! Tu yang I sakit tu! I think global warming ni dah screw up the weather everywhere lah.

Heheh kalau I ada rumah, I'd spend my money on the house more than handbags hehe! SEkarang dok rumah sewa takde lah gatal tangan nak beli furniture ke apa ke hehe!

Lady of Leisure said...

huwaaa.. cuaca skrg tak menentu kan, kalau panas-panas sangat, kalau hujan seronok gak sebab sejuk, tapi kalau lama sangat hujan kita pun naik risau jugak..

mJ said...

salam jijah,
thanks for your kind support for ME and for the GREEN!!! ;P

.:nhalilah:. said...

hari tu baru jek laki aku ajak cuti kat kelantan bulan 12 ni nak main air banjir.. best.. best..

cik jijah said...

Nana.. terasa kan climate changes skrg.. and yup.. i have a small home back in my hometown Klang. Baru je siap. Tgh gila pilih furniture and things to deco the house.. hehe..

Lady.. yup.. sgt suka hujan.. tapi hujan lama2 nanti banjir pula.. wallahualam.. mohon kita semua dilindungiNYA..

mJ.. my pleasure :)

ila.. mari.. mari.. but better take a flight dtg sini.. sbb masa tu jalan2 semua berlubang sgt tak best kalau memandu..