Pages

Wednesday, February 4, 2009

sughe@asyura


On the January, 29th.. majlis memasak bubur asyura telah diadakan di sekolah aku.. as in my previous entry, bubur asyura di sini is not like any bubur asyura in other places.. tapi mungkin sama dengan Kelantan punya.. according to a friend, kak emmi, di Kelantan ia dipanggil kek nabi Muhammad saw.. tapi di sini.. famously called SUGHE..
semua warga SKDD turun.. dari yang jaga smpilah ke GB.. Mem kami.. Puan Nik Hamidah.. hebat mek ni.. dia merupakan salah seorang panel yang menggubal kertas soalan UPSR Bahasa Inggeris peringkat kebangsaan.. tapi aku tak sempat lah nak snap gambo dia.. segan pulak aku nak poyo2 amik gambo dia.. cikgu2 yang lain pulak took turn sbb P&P tetap berjalan mcm biasa..


kalau kat perak.. nak2 kat hutan melintang dulu.. kalau mcm nih.. orang panggil "gejobos" kan.. kalau kat kmpg aku, klang pulak... panggil "rewang".. tapi kat sini panggil "koyok koyok siang siang".. heeeee.. juz kidding.. takde special terms.. aku dah tanya dah.. tapi yang bestnye.. nih bukan staf SKDD je ni.. parents pun ada.. bagus betul la..

lama gak nak masak sughe tuh.. almost 12pm baru siap.. nahhh.. sughe itu kemudiannya disiapkan dalam polisterin (polystyrene) and distibuted to each of those yg terlibat and to all the students.. semua org dapat ok..

aku rasa program mcm ni harus diadakan sekerap mungkin... untuk merapatkan ukhwah antara masyarakat kampung and the school.. instead of sesetengah sekolah tuh yang anjurkan karaoke la.. dinner la... jangan la asyik fikir pasal duit.. duit boleh cari.. macam2 cara ada untuk cari duit.. tapi bukan senang nak bina silaturrahim yang sebegini..

5 comments:

lynda_siebie said...

gambo ko tgh mengaco sughe to takdo ko? klu kat sktb nih...mesti ko posing giler punyer....dok dlm kuali pun mau..yedak!!hehehehe

emmii said...

hoh...ada panel. bleh ler kongsi2 soklan kat sini. best laa aktiviti skolah sana. skang ni skolah kami sedang sibuk mengejar nama sambil beraksi 'ketakutan' pada pegawai2 yg bakal datang ke sekolah. kalau nak buat benda mesti ada ayat takut pegawai datang, skit2 cakap takut pegawai nak datang. tak ke gitu lynda? taik idung sungguh laa deme nih!

zafwah said...

teman malu nk kabo teman ade blog sndr..sbb teman idak rajin ngupdate nyer..wey..idak tau plak teman org hutan melintang ckp gejobos..mcm buruk bebeno je bunyi nyer..

apis585 said...

kat kg akupon panggil rewang...hheheh...yg korang masak kalini cam brownies aritu ke?

::Cikgu Liza:: said...

lynda - kat sini warganya semua sopan2.. tak pndi nak show off2 pun.. aku sorang aje yang kelek kamera kulu kilir dgn 2 inches high heels.. segan lah aku nak suh diorg amik gambo aku.. poyo sungguh nanti..

emmi - yup.. in fact im planning to send u the first monthly test papers ke bamboo bay.. sini panggil ujian TOV.. percaya tak format soklan dari year 1 smpi year 6 are not even topical dah? semua syllabus dia cover even belum bljr pun..

farah - ehhh.. sejak bila plak hang jd penyegan neh.. by the way.. gejobos tuh org perak berketurunan jawa yang sebut.. ate.. hutan melintang kan ramai orang jawa.. memang huduh pun namanya.. tapi org jawa lawa2.. mcm aku.. hehehhe..

apis - yup.. kind the same but a bit mushy plak.. kena pakai sudu plak masa nak makan.. mcm taufu fah.. kali nih i can ate it a bit more compare last time.. rasa dia okeh sket.. ari tuh punya too tangy..