Pages

Thursday, February 24, 2011

tranquil, solitude

perghhhh.. tajuk entri kali ni.. 
tak boleh blahhhhh ( gaya bebudak jaman sekarang bercakap)...
elehhhh.. tak de lah gempak sangat...
sekarang ni.. kalau ada kemusykilan..
tanya saja pada pakcik gugel..
memang jarang sekali mengecewakan :)


ramai yang tanya..
berani ke tinggal sorang...
kalau ikutkan mak tak berani dek non... takut amat.. 
macam² benda tak elok terbayang dalam kepala..
tapi.. tak nak sebut...
orang kampung akak kata..
dont jinx it!!!
tak paham? tanya pakcik gugel...
hehehe...


ramai jugak yang suruh duduk dengan parents..
since depa pun dekat aje..
but i just love the solitude moments..
the tranquility..
tak serabut kepala..
senyap aje.. yang berbunyi just kipas...
si kotak bodoh dan unggas² berkicauan :)


nevertheless.. that doesnt mean i want to live in solitude..
mengasingkan diri macam kera sumbang..
cuma.. kadang² i need some peace.. 
i need sometime alone..
to digest all the things that happen around me.. 


jangan ko kata akak ni tak sosial..
nasib baik la akak ni penakut..
kalau tak dah lama dah akak gi clubbing bagai.. hehehe
ada masanya.. kita perlu bersosial..
berjimba² bersama rakan dan keluarga.. 
tapi ada masanya.. kita perlu be in solitude dan muhasabah diri :)







side note : alhamdulillah setakat ni.. tak ada yang pelik² berlaku.. bunyi²  ke.. gangguan² ke.. totally tak ada.. maybe sebab akak suka pasang channel 106 dari kul 8pm - 9pm everyday.. ada program indahnya iman.. which also my lil jannah's  fav show.. the zikr helps to cheer up my house and me :)





9 comments:

Us said...

Jijah, aku ingat nak dtg arini, tapi x bolehla....
So, ingat esok pagi lepas anta anak ke sekolah aku dtg, boleh x? Ganggu x? Free x? Sbb takut ko masih 'berehat'...hihihi
Tapi x confirm lagi, if confirm aku sms ptg ni, k...

duniajam said...

'Benda' tu biasanya akan tumpang rumah kita kalau seminggu takda rumah.. Tak payah tunggu 40 hari. Kadang2 rumah yg ada org pun dia mai gak psl mungkin ada bilik yg tak digunakan & jarang masuk.

Kat rumah aku ada satu bilik yg lgsung tak digunakan & sangat la jarang masuk. Kadang2 aku gertak depa.... buka pintu & "HAH"... Jahatnya aku... muahaha...

Depa ni biasanya tak kacau kita. Cuma tumpang ja. Kalau nak halau samada baca ayat kursi ataupun waktu malam, baca surah Al-Baqarah. Kalau tak larat baca, buka CD pun takpa. Biar ja berkumandang satu malam tu.

Kalau bilik yg tak guna tu, ada ustaz nasihatkan masuk bilik tu 5 hari sekali. Masuklah sapu ka, mop ka, lawatan sambil belakar ka... Hehe...

cik jijah said...

amboiiii.. kalau ko dtg kul 8 aku dah bangun laaaa.. tapi.. kalau aku tido lagi.. feel free to kejut aku ye.. hehehhe..

cik jijah said...

wahhh.. banyak tips doktot bagi.. tenkiu2.. ada cd surah2 tu.. tapi duk mana tak tau.. kena pasang ni.. sedap tido kalau ada bunyi orang ngaji kan.. aman aje..

apis585 said...

hahhaa aku tunjuk 1 nko tunjuk 1 ek...mana aci, umah aku cam stor lagi penuh kotak2 pintu kitchen cabinet pun xsiap pasang lagi...

tempat baru biasalah...nina used to 'able to see' masa dia kecik dulu...seram gak xtau nak percaya ke tidak. hafie plak mmg jenis penakut sket la ni aku g mana dia melekattt gayut jek kat kaki aku. tapi mmg kene kuatkan hati, OUR house, OUR rules Insyallah...

qasehraihan said...

clubbing???hahahaha..jom jom jom..layan citer antu la jijah..hihi


http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/kecewasakit-hatipernahkah.html

cik jijah said...

apis.. rumah aku nothing much to see lah.. it will be the same corner of the house but different angle ajek kalau ada pun.. heheh.. ko punya chandelier cun sehhh.. anyway... nina pernah sixth sensing??? orang kata pure soul je boleh nampak.. maybe its true.. budak2 kan.. mcm kita ni.. kena kuat semangat.. insyaallah.. aku kuat lagi for the time being.. tapi takut tu ada juga.. heheh..

qaseh.. pernah gi sekali je clubbing.. tu pun dgn asben.. lagi best tgk citer antu.. hehehe..

.:nhalilah:. said...

woiiitt.. eroy.. datang umah jijah tak ajak aku???

cik jijah said...

alaaa.. makcik tu just nak amek brg jek.. tapi tak smpi2 pun.. kang aku guna kang buttermilk tu.. ahhaha..