Pages

Tuesday, February 22, 2011

puaka

tak dilayan.. serba salah..
kang dikatanya kita ni sombong..
nak dilayan.. kang melebih² pulak komennya tu..
bila sudah dilayan.. remuk redam seorang diri..
sebab sakit hati..
ini lah penangan mulut² puaka...

ada mulut puaka cakap..
pergilah berubat.. dah bertahun² tak ada anak..
tak boleh diam aje..
mana ko tau aku dok diam aje..
haruskah aku canang satu dunia..
bagitau apa yang aku laki bini usahakan..
adehhhh...

ada juga mulut puaka...
baru duduk sini dah tak tahan banyak kerja..
siapa suruh mintak tukar selangor..
ek ehhh.. i am fully aware the challenges 
that ill face once balik sini..
i realize that moving back to my hometown came with a price..
tapi itu hak aku kan.. to decide.. 
tapi mau tak tension kalau.. 
dah mengajar for almost 240 minutes a day..
kerja² sampingan pulak banyak masuk.. 
in the scorching hot weather.. of course i felt a tad bit exhausted.. 

ada juga mulut mulut puaka..
sejak duduk kampung.. badan makin berisi..
yup.. definitely im putting on weight.. 
hari² makan nasi lauk berhidang dekat rumah mak.. 
but i dont have any complaint..
even my husband still so happy with the way i am...
and why should you complain pulak? 
kot ye dah tak ada modal nak bercakap..
sila duduk diam² and mind your own business.. 

ok.. kesimpulannya.... kak jijah tensi tahap gaban.. 
jangan kak jijah naik hantu jadi kak ponti sudahhhhh... 





*pic googled




14 comments:

duniajam said...

Sabo cikgu... aku paham perasaan tu.. Aku pun pernah merasainya... Kita usaha, doa, tawakal...

Mulut org susah nak tutup. Nasik tambah pun ramai... buku 10 muka surat boleh jd tebal macam buku teks... Haha... Sabo ye...

cik jijah said...

hehehe.. sabo la ni doktot.. kalau tak sabo.. dah lama dah cek pi seghangggg.. hehehe... nasik tambah tu yg best tu kan? mcm2 "perisa" ada.. hehehe

K.e.e.N~si empunya blog said...

uish jahatnya org2 ittew..peduhlikan mereka..biasalah kalau area2 pinggir bandar camni masih ada org yg busy body tak bertempat ..sibuk nk cari kekurangan org lain utk dijadikan modal bercerita..

xpun diorg zeless sbb xdpt C canteqq mcm ko punya x? haha..pelagi ajak join biz la..kuakua..

cik jijah said...

hahahhaha.. pandai ko ekk.. asal ada lubang.. masuk terus jarum biz tu ek.. hehehhe

chucky said...

mulut2 puaka tu,mmg la x reti bahasa...haish..
x leh tgk org bahagia dgn cara tesendiri betul...

duniajam said...

Mati2 ingatkan puaka jin tu... Baru nak suggest jumpa ustaz. Haha...

Mmg ramai puaka in real life... yg tak nampak tu satu hal la... Hehe

apis585 said...

Our Lord! Pour out on us patience and constancy, and make us die as those who have surrendered themselves unto You.
{Surah Al-A'raf verse 126}

*Hugs*

cik jijah said...

caki.. akak pernah kena dengan strangers.. sedap aje judge orang suka suki..

cik jijah said...

doktot.. heheh.. yang tu.. lagi la mintak dijauhkan... serammmmm... hehehe..

cik jijah said...

apis.. thanks for the reminder.. mmuah!! im just letting it out instead of keeping it all inside.. takut nanti meletup pulak..

Baiti Mustafa said...

lain kali jawab balik..

" ler..dah brapa malam ko tak dapat tido sebab dok pikirkan pasal aku ni?"

cik jijah said...

masalahnya tot.. ni semua mokcik2 yang sibuk2 hal aku ni.. kadang2 aku segan nak menjawab balik.. hikhik..

cik-zura said...

alamak.. aku igt "puaka" mana td.. buat saspen aje. aih... zaman internet ni ada lg org mulut puaka ni ek? lagi hebat plak tu ya.. mmg "masih menjadi misteri" kenapa org2 puaka ni bersikap demikian.. menyibuk tak tentu hala..

sabar ye lisz.. kalo bengang.. tulis la lagi.. kami sedia membaca nya :D

makkk pjgnya komen.. bwahaha.. ampunnn..

cik jijah said...

mai.. ko memahami daku!!! tenkiu mai.. nanti aku tulis lagi ok.. baca tau.. mmmuah!!!