Pages

Thursday, February 10, 2011

tailor or seamstress?


I prefer tailor.. sebab dari kecik guna perkataan tu.. 
but the correct term is seamstress. 
Lantak.. serupa aje.. macam mana pun.. 
dek kerana mencari tukang jahit yang sesuai.. 
bertimbun² kain I kumpul.. 
kira²  ada 10 pasang kain ela yang belum diusik.. 
satu bagi adik.. tinggal 9... pastu.. 
2 lagi simpan kunun nak buat baju pesen.. hikhik.. 
baju pesen ni nak kena anto kat tailor cina.. baru best..  
tapi tak jumpa lagi yang best kat meru ni.. 
yang lagi 7 (kat atas ni) dah selamat anto kat akak tailor sorang ni..
selalunya tuan baju tak cerewet.. serah bulat² kat tailor.. 
tapi kali ni.. pesan macam² kat akak tuh.. 
tiba² terasa sendiri.. 
makin tua.. makin fussy aku ni.. hikhik.. 
dah elok² ada 7 pasang.. tiba² jadi 8...
pasal akak tailor tuh ada jual kain ela serai wangi..
warna terang and yet so soft.. wangi pulak tu..
errr... ni belum baju raya lagi ni..
agak² tahun ni tema apa ek? 
I tak tau lagi.. kena carik ilham dulu ni.. hikhik.. 





4 comments:

apis585 said...

aku selalu pk tailor tu lelaki, seamstress tu pempuan hahaha...cam waitress, stewardess :P
kalau baju kurung aku no hal sgt, tapi kalau kurung pahang im a bit fussy. dah jumpe yg leh buat sedap aku menten diaaa jek.
tapi kl mahal meh nak tempah baju, aku sanggup htr (kirim/pos) ke my fav seamstress kat kelantan sbb jahit+sulam <60. akak kan kedeksss hahahha...
neway lawoo kain nko, gatal kaki aku nak g jln tar nyahhh hehe...

TK said...

Byknya baju..!!!
Kat Kelang susah sikit cari tukang jahit. Tukang Jahit Cina pulak mahal ya amat. Hari tu upah baju sekolah anak I kat Batu Rakit. Dia amek upah 5 ringgit je. Nak pengsan I terkejut..murah sgt.

@tune® said...

udah2ler tu..istighfar kak weh....lagho betuiler...huhu..

jeles nih....

eniho kak,,kt meru ade tailor cine ramai...nk tau best x best...kene try smua....

cik jijah said...

apis.. actually.. tailor ni.. tukang jahit yg buat baju lelaki jek.. seamstress ni.. org perempuan yang ambil upah menjahit.. heheh.. makcik tukang jahit aje udoh.. hehehe.. ha ahh kan.. upah kat sana kelantan murah kan.. aku ada jugak fav makcik tapi kat perak.. kalau plus sulam dia amek 40 je dulu.. masalahnya.. aku malas nak negepos2 ni.. hehehe.. wehhh.. esok rehat lama.. ke jalan tar la tu.. jeles tau!!

TK.. kat klang.. baju kurung skrg paling murah adalah 30 sepsg.. di dungun dulu.. kalau area kampung2.. dpt lagi 20 sepsg.. tapi kalau bandar dungun tu.. mahal gila!! standard kl tau.. try lah.. hehehe..

atune.. hahaha.. ko ingat akak beli sekaligus ke.. satu satu lah.. alih2 tgk dah banyak.. hehehe.. ate kan.. ko tadek ke bespren akak cina yg jahit paling best.. gila.. tak koser akak nak gi try semua..