Pages

Tuesday, February 15, 2011

petua

akak ada satu petua..
korang ni mesti takde menda lain kan..
kalau sebut petua..
mesti ingat petua nak kurus lah..
petua nak muka halus lah..


sorry dek non ye..
nothing like it ok..
patutnya akak kata menda ni tips..
tak kira... aku nak panggil petua jugak..


berapa orang ada touch and go card tapi dah hilang?
bukan hilang ke mana..
tapi terselit bawah kerusi... celah² surat yang dah berkulat dalam drawer dashboard..
sila angkat keyboard!!!!
tak kata orang lain.. tuan tanah ni pun haaa..
entah mana kad tu menyusup..
dek kerana pakainya pun hanya sekali sekala..


oleh yang demikian apabila hendak membayar tol..
harus lah kita memandu ke lane yang kosong supaya cepat..
tapi apa kes kalau semua lane penuh?
haaaa... nah amek petua ni..
sila pilih lane yang paling banyak lori tengah queue..
meskipun kelihatan seolah lembab macam siput b***..
tapi percayalah lane yg banyak lori itulah yang paling cepat prosesnya..
sebab lori yang ada adalah sedikit sahaja banding lane yang banyak kereta queue..




contoh :
lane 1- lori besar, kereta, lori besar, lori besar, lori besar
lane 2- kereta, kereta, kereta, lori, kereta, kereta, kereta
jawapannya: lane 1


tak percaya??? sila acu try test sendiri..
tapi kalau kome ada smart tag ke.. T&G ke.. tak payah la korang layan petua akak ni..
hmmmmm.. 
manalah perginya kad T&G akak ni.. 




10 comments:

qasehraihan said...

hahaha...btul tu..
saya xpkai T&G..
sy pakai k/p...caj duit dlm tu..

zafwah said...

aku seram sket kurt klu masuk line lori ni...dok bayang yg bukan2 jek..lori tu rosak break la..driver lori terbabas ke...nauzubillahhhh!!!! tp laki aku mmg suke masuk lane lori ni sbb cpt katenyer...

Kikuri-hime said...

Yeee... aku pecaya.. Sebb da slalu try! Tapi kdg2 lori ni lembat jln...

TK said...

Betul sgt petua jijah tu..mmg selalu mengamalkannya.. :)

apis585 said...

hahaha aku igt leh ltk siren kat tng tu boleh misskol ke hahahhaa...
btol2 masuk lorong kiri sekali mmg cepat sket. jai ajo aku sbb dulu 2 thn dia dok masuk lane tunai sbb nak request receipt hehhehe...

chucky said...

cekgu,zaman saya x pakai touch n go,mmg saya prektikkan,
tp,sekarang x lagi..hehehehe

cik jijah said...

qaaaaseh kusss.. apa itu k/p?

farah.. kalu gitu.. sila pastikan samrt tag atau tng anda sentiasa ada belen ye.. hehehe..

cik kikuri!!! longtaimnosiiiii... btw,lepas bayar tu kan.. potong le lori tu cecepat..

TK.. aduhaiii.. tiba2 tingat suatu masa dulu.. heaven jek duk ganung kan.. tak ada tol..

apis.. aku pun si MM le yg ajor.. hikhik..

cakiiii.. alaaa.. tau tak pe.. pinjam ko punya tng.. akak punya mana tah.. issskk..

.:nhalilah:. said...

percaya..
aku pun selalu gak guna cara ni.. tp bila dah ada tng idak la guna lane tu..

@tune® said...

petua nih ada dlm buku petua x?

cik jijah said...

ila.. Aku dah jumpa dah tng aku.. Balik sini tak leh tak guna tng kan? Aku rasa tng tu dah mcm hp aku dah.. Kena ada sentiasa.. Haihhh..

Atun.. Ade!!!! Buku petua merapu kak jijah.. Terbaik dr ladang.. Sila dpt kan di pasar malam terdekat ok :p