Pages

Saturday, June 26, 2010

Rantau Panjang : Showing Off

Tajuk macam tak hengattt dunia.. straight to the point kan.. kenapa mesti nak menunjuk ek? hmmm.. nak share sebenarnya.. bukan nak menunjuk.. nak share rasa gembira selepas membelanjakan sejumlah wang di beberapa lokasi di Kelantan semalam (ayat sopan). Uolssss.. akak gi rombongan ke Kelantan.. tak tau ke?

Kisahnya begini.. Kelab Guru & Kakitangan sekolah Jijah yang menganjurkan lawatan ni. Sekepala Rm40 sahaja. Bila fikir duit minyak nak to and fro ke sana.. plus letihnya lagi.. parak juga berbanding ikut rombongan ni. Mulanya Jijah nak pergi seorang sebab MM kan busy dengan World Cup. Last minute he changed his mind.. Mula² ingat tak best.. ala setakat rombongan sekolah je kan.. but we had fun!! seronok sangat spend masa dengan kawan² macam ni.


sepasang suami isteri yang excited ikut rombongan.. hehehe..
no wonder la why my PIL sangat suka ikut rombongan..

It was 2002 Jijah rasa.. the last time Jijah ke Rantau Panjang. Dulu masa pergi masih tak reti nak beli beli barang. Pergi just pergi jek. Beli pun jersi, jeans (ori tapi tak asli).. This time around dah set dah in mind nak beli apa.. at least a set of corelle or corningware.. pyrex tak mau.. dah ada dah.. dannn..

tadaaaaa... hasil tangkapan semasa di Rantau Panjang..


toto single.. anak patung untuk Jannah.. a set of corelle..
a dozen of fork and spoon.. a dozen of luminarc glasses.. a few shirts(MM punya)..
yang dalam beg plastic tu caftans, blouses, pants, skirts...
and not forgetting.. 4 pcs ARIANI.. sempat kan?
Ariani ni beli masa singgah kat Wakaf Che Yeh..

Melampau Jijah kan.. revealed habis hasil tangkapan semalam.. tak cover² pun kan.. haa.. kalau rajin kome congakla berapa Jijah berhabis semalam. Taklah banyak sangat yang habis sebab orang lain ada yang beribu berhabis petang semalam di Rantau Panjang saja. Jijah dalam ratusan sahaja. Banyak mana MM bagi duit, banyak itu lah Jijah belanjakan.. cuma ariani tu jek pakai duit sendiri.. MM allergic kalau nak sponsor ariani.. huhuhuu.. dan dapat juga se set corelle.. Ingatkan nak beli corningware sekali.. tapi biarlah dulu.. pyrex yang ada pun tak puas lenjan lagi..

Ni Jijah sertakan gambar Masjid Cina di Rantau Panjang. Kami cuma sempat jeling dari dalam bas sahaja. Ikutkan itinerary asal, kami akan singgah di sini untuk solat dan lunch tapi pemandu bas tak berkenan dengan masjid ni. Dia kata macam tokong cina. Susah la orang pemikiran tak terbuka ni kan.. padahal Menteri Besar Kelantan gi solat kat situ, boleh aje pun.


Jijah sedih dan confuse sebab tak dapat singgah masjid itu..


pic snapped by my humble e72 camera.


Babai Rantau Panjang :(

Perjalanan yang dimulakan seawal 7 pagi berakhir pada jam 2.30 pagi apabila kami semua selamat tiba di Kampung Dendang. Masa punggah barang keluar dari bas, terkejut sebab banyak sangat barang yang diborong oleh rakan-rakan. Ada satu kakak tu sampai tak muat kereta since husband dia datang jemput dia naik kancil tapi digagahkan jugak. Mesti kakak tu pun terkejut banyak sangat barang dia beli.. hehhehe

Ok.. sekian laporan kali ini.

nota celah gigi: terima kasih kepada encik MM kerana sudi sponsor saya dan juga mengheret semua barang yang dibeli semalam. Termasuk menemankan saya ke Ariani semasa hujan lebat. I lap u owessss...

28 comments:

Lady of Leisure said...

unik n cantik masjid tu takpe lah mungkin next time ada rezeki untuk singgah masjid tu..
insyaAllah..
:)

Kikuri-hime said...

Suke aku tgk hasil tangkapan kau!!! Perghh! Cik Jijah, anda mmg nelayan hebat!!!!!

diana sidek said...

agree dgn lady, sgt unik masjid tu!brg borongan sungguh menakutkan. mmg sgt murah ye boleh beli banyak2 mcm tu habis ratusan je.biar benar!!anyway if sy ke sana pasti memborong toto sbb yg kat sini hampeh belaka! :)

Meen said...

shian Jijah..insy ada rezeki Jijah nxt time ek..wah3...shopping x henggat,tp I pi lngkawi last year mcm gitu jugak,shoping pinggan mangku,hai nak rasmikan tea set tuh,anak bertuah saya terpecahkan 1 gelas,so,tinggal 5 ajalah,instead of 6..huhuhuhu

.:nhalilah:. said...
This comment has been removed by the author.
.:nhalilah:. said...

bestnyer.. gila mahal kat sini.. baru jek hari tu jeling2 kat jusco... 1 set tu berapa ko beli?? ni yang meroyan nak pegi rantau panjang ni.. huhu.. eh.. sempat ko rembat ariani ek.. sama langan laki aku.. allergik masuk ariani.. hanya sanggup hantar pastu blah jalan mana2..

cik jijah said...

lady.. yup.. at least ada reason nak ke sana lagi :)

cik dee.. nelayan bot kecik saja.. ngam2 bot saja.. heheheh...

diana.. habis ratus sebab corelle tu.. setakat baju2 semua pun dalam RM20-RM35.. toto memang murahla rasanya.. sebab ramai sangat yang borong toto kelmarin..

meen.. pecah??? hoaaa... nasib baik anak dara sendiri.. kalau orang lain.. hehehe.. and betul.. bukan selalu shopping pinggan mangkuk.. saya last beli 2005... bayangkan..

ila.. aku beli corelle 18pcs.. pattern bunga purple sekuntum tu.. RM419.. and corningware yang 3 beradik aku tengok RM300++ and 5 beradik RM499.. u should plan for this la ila.. either its langkawi or rantau panjang.. tapi nak drive ke rantau panjang from kl.. memang jauh la sgt.. unless korang buat rombongan mcm kitorang.. hehhee

mJ said...

makkkkkkkkkk aiiii sakan shopping ekkk...me pegi dulu tak sempat nk shopping bagai sbb banjir & hujan lebat! huhu

cik jijah said...

mJ.. mesti wrong timing masa pergi tu kan.. next time kalau nak dtg kelate or ganung.. dont come at the end of the year.. sebab masa tu musim tengkujuh kan.. the best is during march - august..

duniajam said...

Aku pernah jumpa juga senibina masjid yang macam ni di Melaka masa round semenanjung dulu. Kat Tanjung Bidara, depan kem tentera. Cantik masjid tu.

Ummu Jannah said...

itu ke bebear jannah.. wahh aku pun suke kalu cmtu.. jom tgk jannah suke ke tak.. bdk tu lain sket.. heheee..

TK said...

Jijah, kita baru je g rantau panjang last month . Kenape ye driver tu ckp gitu?? Kolotnya..Sian jijah..

cik jijah said...

doktot.. cantik kan masjid tu.. tu lah.. aku teringin nak tgk ID dia mcm mana.. tak de kesempatan..

ummi jannah.. hehehe.. tu lah kan.. abg ko la yg ingatkan akak yg jannah suka lori.. tapi masa tu dah beli dah.. ingat nak cari lagi kat wakaf che yeh.. hujan lebat la pulak..

TK.. kolot kan? agak berusia jugak dah pemandu tu.. i guess thats explain the attitude.. kena pergi sendiri la lepas ni.. senang.. ikut terms sendiri.. hehehe..

cik-zura said...

wahhhh.. gila best.. kira berjaya la tangkapan kali nih.. huhuhuhu.. ;)

Farah Y said...

First time tahu pasal masjid tu. Very beautiful.

cik jijah said...

cik zura.. alhamdulillah :)

farah.. hi.. its nice isnt it? mcm mana la ID nya ye..

fatenton said...

i pernah pegi sana 2 kali..
lari budget sebab byk betul barang yang best kat situ.. :D

apis585 said...

waahhhh!!!sakannnn hehehhe

@tune® said...

ko dah lupe ingatan dah kak..
xhenggat dunia sakan sopingnye...

klantan...mmg syiok soping!!

cik jijah said...

faten.. i bawak banyak tu.. banyak tu lah yang abes.. tho the tendency is quite strong actually (almost swipe my credit card nak beli corningware).. mujur MM refuse nak heret benda alah tu.. hehehe..

apis.. sakan kan? sakan tahap aku lah.. orang lain beriban apis.. compare dgn aku.. tak de la banyak sgt.. orang sini nama je kampung.. tapi duit dalam poket.. berkebuk..

atune.. cuba ko yang pergi pulak.. mesti sama.. or maybe.. hilang kewarasan pulak.. ekekekek!!

Nana said...

OooO Corelle .. how much is the set now?? I tak suka "british" pingan mangkuk. Lawa but not practical and hard wearing. YOu tau lah I ni .. lasak nak mampus .. sure tobek sana sini. isk! But Corelle .. OOooOo campak kat lantai pun steady lagi hehe! Perfect for klutz like me hehehe!

cik jijah said...

i bought the 18pcs set for rm419.. but im not sure la normal retail berapa.. but if a piece pun dah 30++.. 18X30=540.. ehhh.. sana kan ada royal albert? i thot its a must item to bawak balik mesia? hehehe..

Nana said...

Must buy?!? I guess for some it is .. unfortunately I ni bukannye conformist sangat. What I like .. I buy. Kalau I tak suka I tak beli. I dont really care if a 1000 people tell me I rugi besar tak bawak balik ;D

hahahah I guess that's one trait I got from my dad. To me. I tak bawak balik a certain handbag ... aaa tu betul rugi bwahahahaha!

Lain orang lain my dear. I LLOOOOVVVVEEE Corelle!! its so easy to use! Mind you .. I ni bukannye domesticated sangat, so the hardier the tableware the better it is ;D

cik jijah said...

hehhehe.. kelaka la u nana.. i suka corelle because of its design.. modern and chick.. ecewahhh.. takpe.. takpe.. tak payah berat2 kan luggage u bila balik mesia esok.. gi shopping rantau panjang jek.. hehehhee.. plus u will get to see those imitations of designer bags.. all sort of grades.. from the most lauya.. to A+++++.. hehhehe..

Nana said...

wokeh! nanti bila I nak gi shopping corelle I ajak you hehehe! I need to get new plates pun. hehehe ;D

AndRe SoPie™ said...

sopim byk ngguh lah..sapa dok napot muka nk ambik gambor dier..har3

cik jijah said...

sopie.. mung la.. ngulor sampa mane dop tahu.. kita memang duk posing sokmo.. :P

Anonymous said...

brp price s?et corelle tue