Pages

Monday, June 21, 2010

Malaysia Truly Asia

Tak tau lah nak share sini ke tak nak but then this thing has been bugging me for days. It happened a few days ago in Klang. I saw this air asia promo with a few good offer so I thought maybe I should try to sign myself in since it was free. Two SA (sales assistants) assisted me through out the process. As the SA1 assisting me in filling up the form, the SA2 made a copy of my IC and other particulars.

SA1 : Akak duduk mana kak?
Jijah : Dungun, Terengganu
SA1 : Macam mana mau eja, kak?
Jijah : Mari saya tuliskan untuk kamu. Kamu pernah pergi Terengganu?
both SA1 & SA2 : Tak pernah. Di mana ye?
Jijah : dekat saja dengan Paka, Kerteh dan Petronas.

The two SA seemed puzzled.. tiba² Jijah hangat hati. I thought, supposedly satu Malaysia pun kenal Petronas Kerteh ni. Either you have been to the place itself or maybe just one of your random knowledge of famous places in Malaysia.

Jijah : Takkan kamu semua tak tau Petronas di Terengganu? Oil and gas plant di Terengganu? Di sana, semua bergaji besar. Monthly income ada yang boleh dapat up to 13K to 15K.. kamu jurujual kenal tau. This is suppose to be your target market...
SA1 : Ye ke? Saya tak pernah tau pun..
Jijah : Ruginya... Kamu pun tak tau ( I was appointing to SA2)
SA2 : Saya dari Sarawak (sambil geleng² kepala)
Jijah : That doesnt make u any less a Malaysian! (Jijah mula la kan....) Dont you read newspaper, watch tv?

Dua² terkulat-kulat.. both were speechless. I was about to switch into my nagging mode when MM finally approaching me from nearby outlet ajak balik dah. Aisehhhh.. so save by the bell lah dua orang mamat itu.. dan dengan selambanya proceed with my application. Mesti dalam hati sangat bersyukur that it was finally over.

I know.. Im making a big fuss about this. So what, if they dont know about the place at all kan? But isnt it nice if they knew? First time Jijah jumpa orang yang tak kenal akan Petronas Paka dan Kerteh. Especially orang yang kerja bidang pemasaran. I know because I used to be one of them when I was with Citibank long ago. Kalau dapat application forms from any of them yang kerja di Petronas sangat² excited jadinya sebab puak² ni high scoring approval so komisyen pun masyukkk sikit ( reminiscing my days masa kat citibank).

Nonetheless.. This is quite an embarrassment, no? Seharusnya konsepnya ialah, di mana bumi di pijak.. di situlah langit dijunjung kan? Macam Jijah.. eventhough I didnt update myself with the latest SUKMA at all (I blame the world cup) but I am very well realized that Terengganu won the SUKMA and I am more than happy because Ahad ni cuti umum untuk rakyat Terengganu.. muahahhah! Finally got a break to go to Seberang Takir.. SGT!!! here I come!!!


13 comments:

Lady of Leisure said...

ya ampun ada yang tak tahu..

meenyusuf said...

Iskh..appara,orang Malaysia pon taktau,I tau Petronas Kerteh tuh kan Jijah since I was 5,ok?Tau la Rantau petronas tuh..Kalau malas nak ambik tau,memang tak tau la..Mesti malas nak pikir..tuh kalau tanya Los Angeles ka,Texas ka,California ka,mesti tau tuh...

whooz said...

tak de rasa ingin tahu

tp bukan ke ada dlm subjek geografi dulu (ade ke hah? heheh)

fatenton said...

suruh die duduk indon jelah :D

dari i kecik lagi i dah selalu usha petronas kerteh tu coz i suke tgk rumah2 staff kat situ..

and sekarang boleh kata hari2 i pujuk husband utk mintak transfer kat sana sb i suke terengganu plus dkt dgn perhentian hari2 boleh pergi2 :D

Kikuri-hime said...

Some people can be so ignorant!!! it's sad, tho. I would be annoyed too of i were u!

cik-zura said...

astaga... mmg ada ke org mcm ni? eee MM ni cptnya ajak balik... patut cik jijah nagging kaw2 sket budak 2 ketul tu.. haaa kan.. dgn aku sekali hangat hati... mwahahahah..

diana sidek said...

pendatang ke malaysian?mcm x boleh terima akal ada org x tau!opppss!!marah pulak..

cik jijah said...

lady... ya ammmpunn!! menyedihkan!!

meen.. i know!! sgt tak logik kan.. isskkk.. its one of the most well known places in m'sia..

along.. tu lah.. diorang tak minat local geografi kot.. tapi kalau luar negara.. memang terer la..

faten.. kalau MM tak dtg memang i dah soh diorang pindah duk indon.. gerammm..

cik dee... people said ignorance is bliss.. i say.. bullshit!

cik zura.. tulah pasal MM datang ajak balik pulak.. sedih la jumpa orang cenggini..

hi diana.. bila ingat2 balik.. memang rasa nak marah pun ada.. they are malaysian dan masih muda.. sgt pathetic..

~*irjune*~ said...

Jijah...ade lagi ke manusia hutan yg tak tau Terengganu?????? Dioarang tu org Malaysia ke org Indon atau org Filipina???

tetiba ustazah irjune terasa hendak marah....

.:nhalilah:. said...

diorg dr mana? serawak ek?? hurrmmm.. kata bkn org mesia kang marah.. kan belajar kat sekolah.. dungun tu kan tpt proses minyak utk mesia.. aiyooo.. itu talak tau ker??
*tibe2 emo... hahaha..

hang nadim said...

salam...cikgu, orang kata kalau makan kat kerteh tuu siap laa,harga KL pun kalah...betul ke?

@tune® said...

ayayayaiiii.....

skolah die xajar ke?

cane leh Jd SA...ahh...byk nk komen nih

1.. kalau jd SA air asia..kene la tau pasal destinasi kt asia but mostly of coz la malaysia

1. mesti SPM pon xabes tp leh jd SA sbb pandai cakap omputih..pandai ke?

1. xbiasa tgk tv ke?internet ke..search la...tya pak gugel...

kenapa smua satu?sbb smua tuh point penting!!

cik jijah said...

ijune, ila and atune.. korang tak pernah jumpa ke species malaysian yang ignorant gini? diorang bukan SA air asia.. just some SA yang kerja dgn marketing company for a bank.. trust me.. they are simply ignorant.. they are cha ya nun alif.. if u all get why i mean..

hang nadim.. itu memang fakta.. bukan khabar angin.. bukan kerteh saja.. all over terengganu.. :P