Pages

Wednesday, June 16, 2010

The Apple of My Eye

Last Monday Jijah balik Klang. Balik kejap as MM got a meeting in JKR KL. So instead tinggal kat Dungun sensorang haruslah ikut MM kan. At first, we thought we would check in at Grand Seasons because company provided but then emak told that my niece, Jannah is at home since ummi dia cuti. Apalagi terus balik Klang. Jannah dah besar. Baru je genap setahun umur dia dan dia baru dapat "kaki".

I tell you, she is at the stage of exploring things. Mak long dia ni semput kejar dia sana sini. Mana taknya.. as early in the morning, dia dah ajak jalan kat luar, ajak cari ayam dengan kucing... mak long dia pun pakaikan la kasut dia.. letihnyaaaaa ikut dia.. Jannah still takut nak jalan on her own bila atas ground so kena pegang dan pimpin tangan dia. Dia jalan laju! mak long kena ikut rentak dia sebab takut dia jatuh.. penatttt.. segala jenis benda pun nak kutip.. bila kita mintak tanak bagi pulak..

A week earlier we held her first birthday party. Simple je. No balloons or any invitations. Just us, the family. Time flies.. rasanya baru je lagi tunggu kat hospital while my sister was in labour of Jannah. Setahun dah.. She is.. for now.. the apple of our eyes.. the only granddaughter and niece of my family.. hehehe.. patutnya dia kena buli dengan kitorang tapi rasanya dia yang banyak buli kitorang.. hahahha..





Jannah baru pandai jalan. Sana sini dia pergi. Her favourite spot is opah's front yard,
the bathroom and fridge. Taksub sangat dengan fridge. Tak tau la kenapa...


haaahhh.. caught in the act.. selongkar beg mak long!! Lepas puas selongkar
beg mak long, biasalah, tinggal macam itu.. cari mangsa lain pulak...


ni tengah excited main beg yang ayah dia beli kat Bandung untuk opah..
excited sangat sampai tersangkut kepala kat wayar kipas.. sib baik
ummi ada situ.. orang lain semua dah panic tapi Jannah steady je.. eheheh..


keseronokan amat.. hehehehe..


Faces of my Jannah.. Let me tell you, Jannah sangat kamceng dengan
pak long.. main suap² roti, main lambung².. tapi dengan mak long..
asek nak cari gaduh je kerja dia.. opah kata, perangai Jannah
sama dengan perangai mak long.. padan muka mak long.. uwaaa!


Jannah and her first birthday present from ayah.. dia suka lori.. hehehee
errr.. mak long pun tak jumpa lagi hadiah yang sesuai untuk Jannah... nanti ye..
anyway.. selamat hari jadi sayang.. moga tuhan panjangkan umur Jannah..
dan jadi anak yang solehah untuk ummi dan ayah :)

On the other story.. After a day and a nite spend dengan Jannah.. MM and Jijah balik Dungun semula since MM kena kerja tapi esok petang balik lagi!! ehhh.. apsal tak tinggal je kat Klang while MM balik dungun kan.. sajaaa... suka nak jalan².. muahaha.. and rite now.. Im missing my Jannah already.. huhuhu..



12 comments:

mJ said...

ehhhh, jannah dok Klang ek? which area of Klang? mana tau blh terjumpa blh kiss kiss dia hehe

Nana said...

Awss .. so comels. Kids are the cutest at that age! memang tak tahan. I sedih sangat I am missing out on two of my nieces! *sob* *sob*

Heheh cantik beg ;D

whooz said...

suka tengok keletah budak2 nih..hehehe..diorang main redah jee

Lady of Leisure said...

comelnyaaaaa...

cik jijah said...

mj.. jannah duk jalan kebun.. kalau jumpa dia.. kiss dia banyak sikit.. sebab untuk i sekali.. hehhe..

nana.. you tell me!! i dont know if her mom feels this.. but i wish that dia tak membesar cepat sangat... tak puas main dengan dia.. by the way.. which beg? thanx.. hehehhe..

along.. betul tu.. macam2 gelagat diorang.. tak jemu tengok.. cute sangat..

lady.. all toddlers cute kan? plus keletah dia lagi.. adorable sangat..

.:nhalilah:. said...

alolo... comey kepala tersangkut kat wayar .. muka still maintain.. nasib baik tak terjerut.. bdk2 mmg camtu.. mana tau bahaya.. kita yg gelabah bila tgk incident camtu.. mcm nak luruh jantung.. bdk dua org kat umah ni pun asik wat mama diorg camtu..

Nana said...

which bag? the coach one ;D

zafwah said...

aku rs mcm da susut sket ek janah ni..even tak penah jmpa live..tp masa dia baby lg bombom pipi dia kan..

cik jijah said...

ila.. sebab tu lah aku rasa kita ni asek kena buli je dengan budak tecik ni tau.. dia suka2 ati jek buat ape dia suka.. tu yang tak buleh lepa sikit pun.. kan?

nana.. hahaha.. my zoe.. the one coach yang sudah kusam gila sbb jadi beg belasahan.. hehee

farah.. haa ahhh.. dulu pipi dia gebu lagik.. tapi agaknya sebab dah besar kan.. dia jadi kempis.. badan pun susut sebab dah tinggi.. tapi makin putih jadinya.. esok bila gigi dah penuh lagi lain mukanya kan...

Ummu Jannah said...

anak ummi kawaiii!

cik jijah said...

macam ummi jugak!! kawaiiiii...

diana sidek said...

jannah sgt comel and so adorable juga!she reminds me of my niece.