Pages

Thursday, June 10, 2010

lets go yankee!!

Tajuk di atas tiada kena mengena dengan pasukan baseball New York Yankees langsung. Kali ni khas nak kongsi resepi turun temurun arwah nenek akak iaitu sambal yenki atau nama komersialnya ialah sambal "yankee"



Bahan-bahan:

10-20 batang cili padi
1 biji bawang besar
4 - 5 ulas bawang putih
sedikit belacan
sepeket tempe
sedikit minyak zaitun

Cara-cara:

Potong tempe kecil² kemudian digoreng. Selepas itu tumbuk tempe yang telah digoreng. Sementara itu kisar semua cili, bawang besar, bawang putih dan belacan yang kemudian ditumis. Tumis sehingga naik minyak. Api mesti kecil sehingga cili betul² tanak atau masak. Apabila bahan tumisan sudah naik minyak, masukkanlah gula, garam dan tempe yang telah ditumbuk tadi. Gaulkan semua bahan ala kadar supaya tempe tak terlalu soak ke dalam sambal sebab nak preserve rasa garing tempe tu. Minyak zaitun tuang last sekali just nak bagi sambal tu kunun² shining laaa... Enak dimakan bersama nasi di samping ikan goreng atau dibuat cicah jumput² udang. Kalau dah berhari² tak habis lagi boleh juga dibuat rencah nasi goreng.. maka jadilah nasi goreng tempe.. hahahahah..

Itulah dia resepi arwah nenek akak.. kitorang membesar dengan sambal ni la.. orang Jawa memang cenggini makannya.. tumis tumis aja semuanya.. gulai² tak berapa sangat. Itu pasal bila duk Terengganu ni tengok orang sini suka sangat makan ikan masak singgang, rasa kembang aje tekak akak.. Padahal ada je masakan orang Jawa yang lebih kurang masak singgang ni.. namanya masak bening.. tapi mak akak jarang masak ni sebab anak² semua tak suka.. ni orang tua-tua aja suka makan ni kalau kat kampung akak.. hehehehe..

20 comments:

Kikuri-hime said...

Mak aihhhhhh!! This is sooooo tempting! Seb bek aku duk kat Johor... Tempe tu kira makanan ruji kitorg. W/pon aku tak suka tempe.. But this looks soooo good! Nanti aku try aaa...

P/S
I still dont geddit.... Jawa punye sambal Yankee dpt name? hahahahah

cik jijah said...

kihkihkihhh.. yg tu aku tak sempat nak tanya arwah apsal nama dia komersil abes.. mak aku pun tak tau.. hehehe.. aku reti bedal jek!!

apis585 said...

eh cop akupon jawa tapi kenapa xpenah tau akan kewujudan masakan yg maha lazat ini??? ermm nampak cam sonang nak buat tapi kalau buat sdiri xtentu rasanya (btol ke rasa dia patut cenggini psl xpenah rasa)..so apakataaaaaaaaa hahahahhaha

cik jijah said...

tulah aku rasa set2 jawa lain tadek msk samabl ni.. Sebab tu aku kata resepi nenek aku.. Tapi konsep tu kompom sama.. Tumis.. Orang jawa kan suka tumis tumis..

Alaaaa apis... Kalau ko suka tempe, mesti sedap punya.. Simple gila sambal ni.. Tapi kalau perut tak tahan pedas.. Mau berulang ke 'mr loo' sokmo dibuatnya.. Hehehee

emmii the strange said...

thanks for the recipe...si encik memang suka sambal mambal nih. tapi memang kaler dia macam nih ke?

cik jijah said...

ha ahhh.. sebab pakai cili padi.. bukan cili kering..

Nana said...

heheheh tak pernah rasa sambal ni hehee! nak buat malas hahaha!

do you have an email?

cik jijah said...

email? ada.. nak suh i hantar sambal ni tru email ke? ahhaha.. i buat lawak bengong.. sorry.. heheh.. its noorliza_jamaludin@yahoo.com.my :)

by the way.. if u are a fan of tempe.. u should give it a try.. tapi mana nak cari tempe kat uk tu kan?

us said...

Jijah, nape aku x pernah tau pon sambal ni...
Nama bukan main vogue lagi..yankee..

Tapi mmg org jawa suka yg tumis2 kan...

Cakap pasal 'jangan bening' teringat kat arwah nenek aku, sbb dia suka sgt, pernah sekali tu aku masak utk dia, masa tu aku sekolah menengah lagi, lepas dia mkn, siap hirup kuah dari pinggan dan terus cakap 'seger...' kembangla kejap aku masa tu...:(

Tapi ada satu sambal org jawa yg berkuah, 'sambal tahun'...perghhhhh...kalau mkn ni, edward cullen lalu pon x pandang dah...hahaha

cik jijah said...

hahahha.. "seggerrrr".. aku memang kureng minat la 'jangan bening'.. tak tau la pasai apa.. kalau aku duk amal 'jangan bening' tu kan eroy.. mau kurus gamaknya, kan?

ehh.. sambal tawwon lah.. bukan mcm ni jugak ke sambalnya? guna cili padi jugak kan?.. ntah2 sambal yenki ni sambal tawwon.. mak aku yg suka2 letak nama yenki tu.. tiba2 mak aku pulak yg bersalah.. hehehe

Lady of Leisure said...

wah nampak sedap ni i skrg baru mula suka tempe boleh try resepi ni nanti...

us said...

hahaha...betul la cobain, aku rasa mmg konpem slim melim..

Aku x tahu nak eja mcm mana sebenarnya...kira dah dimelayukanla tu...hehehe

sambal tawwun tu berkuah santan dan isinya selalunya org guna perut, organ dalaman atau kulit, cili padi, lengkuas...xde letak tempe...tapi x taula if ada org tambah tempe...
sedap wooooo...

cik jijah said...

ehhh.. lainlah dgn sambal aku ni.. tapi aku memang biasa dengar nama sambal tawwun ni.. kalau yang mcm ko ckp tu kan eroy.. bubuh santan lengkuas semua.. itu aku panggil masak ungkep.. kalau tak silap la.. issskkk.. aku reti makan je pun.. heheheh

.:nhalilah:. said...

aik.. apasal ayah aku org jawa tp aku tak pernah tgk or even rasa sambal ni.. nampak sedap.. perghhh.. aku kalu makan tak pedas macam tak makan rasanya.. hihi..

S.u.F.e.E said...

jijah

ko htr aa peraduan planta yang turun temurun tu
heheheh... mcm ada hrpn nak menang rm80k ni weh

meen said...

Hi babe..mesti sedap sambal tuh..i penah makan mknan jawa nama pepesan..sate ayam yg igoreng..sedap!
can i link ur blog to mine?o you mind?

cik jijah said...

sufeee.. masuk ko dah dua org dok suruh aku masuk planta contest ni.. kalau dpt sorang lagi yang suruh.. which means 3 people.. baru aku masuk.. heheheh.. do ohh lalu!!

hi meeennn.. sure.. no prob.. thanx for the interest.. ill link u back :)

cik jijah said...

ila.. hahhaha.. aku rasa family aku je lah kot.. arwah nenek aku suka masak kat kitorang dulu.. makan dgn lempeng gethok atau jumput2.. :D

cik jijah said...

lady.. didnt notice ur comment!! anyway.. baru suka tempe? heheh... tapi once cuba.. memang terus suka kan? tempe goreng sedap.. simple and yet.. yummmyyy..

Si Comel said...

Sis..there's an invitation for you! please visit my blog yah!