Pages

Monday, July 5, 2010

Furious Jijah

Lately.. Jijah ada sikit rasa disappointed with my year 5 students pupils.. Since the school reopen they seem a bit fooling around during school.. maybe mood cuti sekolah tak habis² lagi (dah masuk July dah ni)... Sokmo nak main.. and this happened in my maths class early today..

Cikgu Jijah : Wahhh.. bagusnya jawapan budak ni.. ehh.. TM Asri(bukan nama sebenar).. murid pemulihan ni..

Being a teacher, when one of my remedial pupils finally succeeded in one maths skill is such a triumph. Of course la Jijah excited kan...

Somehow.. the feeling didnt last long that suddenly I felt that something just wasnt right.. bukan nak buruk sangka but I was curious. Woman intuition la katakan.. At the same time, doubting my capability as a teacher... terer sangat Cikgu Jijah ngajor? So I called upon the boy..

Cikgu Jijah : Asri.. awak cari sendiri ke jawapan?
TM Asri : Atas saya buat sendiri.. bawah saya tiru..

Wahhhhh.. he answered confidently, out loud!! He has no second thought nor hesitating when answering me. Sabar je lah... Memang pantang la Jijah kalau budak meniru.. berbincang tak apa. Tapi meniru? Jijah potong balik "good" review yang Jijah tulis atas kertas jawapan dia.. Geram betul..

So I doubt myself as a good teacher.. haihhh.. I pray that God give me enough strength to teach them.. in the same time give me enough patience and motivation to upgrade my teaching skills.. huhuhuu.. by the way.. Jijah idak le furious mana.. sikit² je..

13 comments:

duniajam said...

Sabaq bebanyak cekgu oi.... tapi kalau aku.... aku ketuk kepala dia la.... Wakaka...

cik jijah said...

hehehhe.. doktot.. kena juga sedas dua.. tapi tak leh bagitau exactly in public.. nanti jadi bahan kes.. hehhehe

meenyusuf said...

Teenagers..macam gitulah..modd macam roller-coaster..Semoga Jijah sentiasa tabah yer...:)

fatenton said...

amboi student you tu ckp mcm sombong bnar bunyiknye.. :D
maybe cikgu die tak cukup garang lagi kot..hehehe

~*irjune*~ said...

normal la tu jijah....mengajar org ni mmg kena sabar...itu belum lagi jadi pendidik....kita ni tahap pengajar aje baru. jijah dengan kerenah budak sekolah rendah...aku ni dengan kerenah budak2 besar...pun kes sama gak...boleh gila pun ada.

duniajam said...

Jangan main2 aku garang wo... harharhar....

cik jijah said...

meen.. tq.. being a teacher today is quite challenging.. :)

faten.. haaa.. tu la pasal.. berlagak kan? tu yang geram tu.. and cikgu dia pun tak la garang sgt.. lagi tensen jadinya.. lain kali i nak cubit sapa yg meniru.. hehhehe..

.:nhalilah:. said...

WAH... SGT LA CONFIDENT CKP YG DIA TIRU..IF KAT UNI, BKN SAJA BOLEH CAKAP CAMTU.. KDG2 TU BLAME YG KITA AJAR SALAH.. KDG2 KITA YG CONFUSE.. BETUL KER AJAR SALAH.. PADAHAL BETUL.. BIASA LA.. YG MURID SEKOLAH RENDAH CARA SEK. RENDAH.. YG MURID KAT UNI CARA DIORAG PLAK..

Nana said...

Hehehe takpe .. at least dia buat jugak. tiru pun tiru lah .. I dulu masa zaman sekolah dulu .. meniru aje all the time! hahahahah I tell you sampai sekarang I HATE MATHS! sorry cikgu! wa tarak tahan itu nombor2! hahahah ;D

AndRe SoPie™ said...

blog deme..deki rase..adusss

TK said...

Jijah cikgu ye..samalah kita.
Strait forward je bebudak skrg ni..
Tapi yg bagusnya budak tu confident.

Zaman sekarang cikgu2 mmg dah tak berapa nak garang..Apa2 pun Happy teaching!

zuesaran said...

cian cikgu jijah kita..takpe..just pikir yg budak tu punya jwpn cute..dia mcm tak bersalah pon..sbb bg dia dia dah bg jawapan..at least dia berjaya impress cikgu jijah at first place..hehehehe...good boy!!semoga ko terus bersabara dlm mengajar..sok lusa mana tau budak tu jd engineer ke, doktor ke, lecturer ke..ko gak yg bangga kan..hihih

cik jijah said...

ila.. confident tu aku tak tahan tu.. mcm tak salah pulak meniru..

nana.. i geram sebab i dah warning jgn tiru.. tapi dia buat jugak.. issskkk..

sopie.. bakpe pulok.. blog cabuk jah..

TK.. tapi ada juga cikgu yang still practice mengajar dgn garang and it works well.. depends to certain situation jugak kot kan?

Zue.. tak cute!! because its unfair lah pada orang yg dia tiru tu.. yg dia tiru tu tak dpt apa2.. tapi dia dapat pujian pulak.. mesti terasa kan? but at least dia buat jugak homework than a few yg tak buat lgsg..