Pages

Wednesday, July 21, 2010

Jiwa Kacau

Mood untuk update blog sejak akhir² ini adalah berada pada paras kritikal. Even mood untuk facebook juga merosot dengan agak teruk. Nevertheless, Jijah masih lagi kaki "tenet" yang tegar. Especially apabila dapat mencuci mata di shopping or cooking blogs.. Segar je rasa bila dapat tengok handbags dan foods yang meruntun jiwa dan tekak. Cuma malas nak update sana, update sini. Terlintas pula di hati, mesti ramai yang cakap - ADA AKU KISAH?? Akak pun tak kisah dek non!

Sebenarnya dua tiga menjak ni rajin berulang alik ke Klang. Tak best ke duduk Terengganu? Dear, dont get me wrong. This is all due to our little house on the prairie ladang sawit (literally), our first ever bought house that has finally completed. Not to wait any further, MM and I decided to do a lil renovation. Search high and low for the perfect contractor, assisted by my father and a cousin, we then assigned some Indonesians for the job. Malas lah nak cerita banyak, but those who read my FB status tahulah apa yang jadi last week. We are now more careful and being cautious just in case... just in case.. may Allah forbids such thing from happening..

nampak kan ladang kelapa sawit? ada juga terfikir untuk guna pest control
services.. mana la tahu.. banyak PATI nama cik siTI**s pulak..


As I story mory morning glory to my colleagues, they suggested to terminate this big headed contractor but my father, he convinced MM and I that he can help and be our saviour. So, the contractor stays. Cik Jijah pun pasrah and leave it all to Allah swt. As long as, semuanya baik² sahaja.

kerja² renovasi yang sedang giat dijalankan..

So, basically, jiwa ini adalah sikit kacau dek tak habis² fikir pasal rumah yang sekangkang kera tu. Weekend ni, on Thursday balik Klang lagi and Friday balik Dungun semula since MM has to work on Saturday. Ingat nak cuba naik firefly at Kerteh because MM malas nak drive as we just nak balik kejap je tapi tak ada to and fro flight tix pulak. Naik bas? hmmm.. akak mabuk la pulak naik bas sekarang ni. Gedik diva kan? dolu² boleh aje pun..

In another story, two actually..

First.. the PIL are coming down east coast in 2 weeks time. I am personally quite excited plus a lil bit anxiety. Ini kerana rumah ni banyak habuk. So ada sedikit stress to accommodate a good place for them to stay.

Second, it was MM's b'day last week. Unlike last year, tahun ni tak sempat pun nak commemorate the day. Even blog entry pun tadek sebab kepoh pasal hal rumah. Kesian MM. Mujurlah SIL sponsored family dinner kat Selayang on that day. The next day, Jijah dragged MM to OU just to get something for him. Nak jadi cerita, MM yang drove sana sini kan tiba masa nak bayar for his b'day presie, my debit card buat hal and end up MM paying for his own presie.. apa punya bini la... sobbssss.. MM pulak pujuk, "takpe nanti statement sampai, ayang la bayar". Still... Jijah tak thrill dah... kesian avangggg ku.. Apa pun, happy belated birthday dear MM.. moga Tuhan panjangkan umur dan dimurahkan lagi rezeki.. :)



nota celah kusi: thank you to those yang berkongsi idea in my FB on what to get MM for his b'day (pecah kepala fikir, tak tau nak bagi apa). I thought these pants are the best choice this year. Its what he needs the most. Nanti ditakdirkan if he gets to work somewhere far again, those pants dont need any ironing hence it might be a convenience for him.

17 comments:

duniajam said...

Bahaya kalau jiwa kacau ni... ubatnya jangan kacau je. Hehe... Marah tuan blog... lari..... Haha... Aku mmg suka loyar buruk.... jahatnya aku.... wakaka....

At least ko dah ada rumah.... aku dok rumah kerajaan je.... Huhuhu....

us said...

Wa weee....x lama lagi da bole pindah sini...

cik jijah said...

doktot.. ala.. rumah kecik jek.. boleh la buat teduh dari hujan dan panas..

eroy.. kalau dpt pindah.. doa2 kan la ye..

Lady of Leisure said...

uwaaa bestnya org len nak pindah lady yg excited lebih heheh

emmit said...

kecit2 pun rumah sendiri. senang nak uruskan, senang nak cuci...sebab tuh orang sini komplen kenapa aku beli rumah kecik sedangkan aku DG** aku tutup telinga je...sebab aku malas. haha. nak2 lagi liza kalau tempat ko tuh nak naik...kejap lagik mahal berganda2 rumah ko...

fatenton said...

umah kecik tulah syurga awk sekeluarga jijah.. comel je rumah tu :)

btw, jiwa kacau ubatnya satu je..shopping! hehehe

che'puan Idot said...

best ni, bungalow di kelilingi taman..sawit pon pokok kan...

nanti buat jamuan makan jgn lupa ajak si idot ni okeh.
p/s, dah ada ke kaler apa nak cat?
jah mesti vevavoom tau!

.:nhalilah:. said...

wah.. raya taun ni boleh buat house warming.. hhehe.. aku dah dekat.. eroy pun dekat.. boleh together-gether..

whooz said...

wahh,along jauh pun, jemput tau ;)

biasalah, pasal rumah ni x kira besar kecik, mmg pening kepala, boleh gaduh pun ye jugak

.:nhalilah:. said...

along.. boleh apa salahnye..
eh.. tetiba plak aku yg jadik tukang jemput.. jgn marah ye tuan rumah.. hikhik

cik jijah said...

lady.. hehehhe.. saya pun mcm tu... kalau orang lain pindah rumah baru atau dpt any good news.. saya yg over excited.. eheh

kak emmi.. saya fikir sbb dekat dgn rumah mak ayah aje.. biarlah rumah kecik.. senang nak tgk sakit pening diorang esok..

faten.. tepat sekali!! tadi pergi JJ rupanya ada mega sale.. 4 pasang kasut ku rembat..terus happy jek.. hehhe..

CP idot.. heehhehee.. free gift. beli rumah dpt pokok sawit free.. ha ahhh la.. tak fikir lagi cat.. issshh.. nak pening cat pula ni.. house warming tu tak tau la.. tahun depan kot.. insya allah nanti ada rezeki jemput la semua :)

ila.. ala.. tak tau lagi.. boleh ke tak buat house warming.. dibuatnya haku tak dpt pindah klang.. haru jek..

along.. kalau kita buat.. kita akan jemput insya allah..

hahahaha.. ila.. entah2 kan ko buat dulu housewarming.. along.. kita serbu rumah ila dulu ye?

TK said...

Jijah u org klang ke? I pun slalu ulang alik Klang Tganu..Bestlah jijah nak masuk umah baru..mmg pening sikit deal ngan contractor ni. Kalu yg ok, oklah..yg tak ok tu alamak..

cik jijah said...

tk.. beli rumah kat klang dgn harapan dpt pindah sana next year.. kalau dpt.. huhuhu.. tu lah susah hati ni.. tak kira la rumah besar or kecil kan.. dah la tak dpt nak monitor hari2.. runsing betul..

mJ said...

jiwa kacau? cam tajuk citer Mawi jek hehehe...takpe sesekali kacau takpe,jgn hari2 ek hehe...
ehhh klang kat ne? itu kampung saya :D

@tune® said...

kak...umah kt klang nih byk anai²

saya tgh cari kawasan yg xdak anai²

adehla..

hang nadim said...

salam cikgu...rajinnyer ulang alik jauh tuuu..aku drive besut ke KL mmg letih> oooo buat rumah baru laa ..sempat ke buat open house rumah baru ni...ermm kt jlan Meru tuu ke

cik jijah said...

atune.. mana2 pun ada masalah ni.. kena panggil pest control.. tanam racun..

mJ.. orang klang ke? keciknya dunia.. kita org meru :)

hang nadim.. rasa2nya tak sempat nak buat open house raya ni.. tak abes2 lagi renovate.. aku beli rumah kat jalan limau, meru.. tau ke? kalau tau nanti aku buat house warming, ko dtg ye.. hehehehee.. oh by the way.. besut to kl sgt jauh banding dungun to kl.. memang le penat..