Pages

Saturday, March 5, 2011

pencarian

dalam hidup ini.. macam² yang kita cari.. 
hari ni cari.. esok jumpa... lusa cari lagi..
ada sahaja yang tak pernah cukup..

bila cari tak jumpa.. cari lagi..
kadang² jemu.. marah...
yang dicari.. tak jumpa²..
tahu² timbul aje.. bila kita dah tak perlu mencari..

sudah cari.. sudah jumpa...
rupa²nya salah pulak..
bukan apa yang dicari...

mula² disangka.. itulah yang dicari..
apakan daya.. kerana nafsu.. 
yang dicari itu.. memakan diri pulak.. 

apapun kita baliklah kepada qada dan qadar tuhan..
tawakal... 


ok...
sekarang korang tolong akak.. 
cari peti ais mana yang paling best?




yang ni ke...
yang ni energy saver tak disebut.. tapi tempat sayuq dia besaqqqq... 290liter.. 

yang ni..
hat ni.. energy saver.. ada bacterial anticrisp apa tah.. size tak tau..


or yang ni...
ada hybrid apa tah.. dengan cool air.. tak sebut pulak energy saver.. 290liter.. 



zaman sekarang ni kalau nak cari peti ais..
peti ais macam mana yang best ek? 




12 comments:

Baiti Mustafa said...

aku nak yang dua pintu bila bukak rasa cam bukak lemari..waah!

cik jijah said...

adeh baiti.. ikutkan ati.. aku pun mau yang 2 pintu itu.. tapi harus bajettttt.. uhuk uhukk..

ejamaris said...

kaler pnk takde ke cik jijah?

Us said...

Jijah, ko check dlm dia x? Aky selalu check kat area freezer, pegang2, tekan2 skit kat lantai dan dindingnya...sbb lain brand lain lapisan binaannya...

cik jijah said...

ejam.. pink? erkkk.. tak kena deco rumah i nanti tau.. kuikui..

eroy.. ooooooooo.. kena tekan2 ek? ni aku baru gugel.. satgi aku gi kedai aku tekan2.. tekan2 pehtu apa yang best? ada freezer nipis/tebal ke?

Us said...

Ni based on pengalaman akula ye, ada freezer yg dindingnya nipis, ko pegang je mmg dpt rasa, yg mcm tu, yg pernah aku pakaila kan, frostnya mcm byk skit, ada yg jenis tebal, frostnya x byk...but kene tgk brand jugak. For energy saving, most fridge of this size offer it.
Kalau bole jgn ambik panasonic freezer kat bawah, really don't recommend sbb ada xperience with it, walau depa ckp teknologi 'apa aku x ingat tah'.Common sense, reverse nature punya hukum, at the end of the day will got problem.

CikWanKembang said...

dua pintu
dua pintu...

hehhe, banyak sale skang mek..sila2
aku pon tumpang happy bila kengkawan nak beli2 neh
hehehe...

TK said...

es bok yang energy saver la cik jijah and yg tak bunyi..
and yg besar..Bahagian freezer pun ptg jugak besar.
Jangan anak hilang masuk dalam peti ais sudahlah...

cik jijah said...

eroyyyy.. Pergggghhhh.. Tenkiu for this not so small and informative guide to ur dream frigde.. Hehee..

CWK.. Dua pintu kalu.. 4k above noks.. Harus buat proposal utk cik asben approval.. Tapi memang cun kan.. 2 pintu .. I can imagine my asben garu2 his unitchy head.. Ngggeeehhhh..

TK.. Kekeke.. Anak masuk es bok? Beso ngattt.. Bagus jugek kan? Kalau panas.. Pakat anak beranak duk dlm es bok.. Ekekek..

DrSinga said...

yang boleh tekan je keluar kiub ais!!
kalau besor tu .. ko pun boleh masuk yang!!

@tune® said...

kalau i la kan kak...i nak peti ais tu BESARRRR..pastu kan...pintu die lagi besar dr badan saya dan tingi die lebih tinggi dari saya...

cik jijah said...

dr singa.. aummmm.. picit picit aje.. kuar ice cube ek? cangggihnya.. mesti besttt.. cari besar sekali lah.. boleh ajak2 kawan masuk sekali.. ekekek..

atune.. isskkk.. ada ke peti ais yg lagi besar and tinggi dr akak jijah ko ni?