Pages

Wednesday, March 2, 2011

kena sound lagik..

since back  for good ke kampung halaman..
daily routine adalah.. setiap kali after work..
mesti singgah rumah emak.. 
which literally 5 minutes away jek dari rumah jijah...


singgah rumah emak.. merangkap dinner sekali kat situ..
that explain my massive weight gain..


cerita pasal weight gain ni...
semalam akak mengadu.. sakit kaki + letih pada emak..
"kena kuruskan badan kamu ni", emak sound.. baik punya.. 
"memang la.. tapi mak asek masak sedap² aje.. akak ingat takmo makan petang ni", jawab jijah kondifen jek.. 
(macam mana nak skip dinner semalam.. dia masak nasi lemak... )
"ok.. esok petang mak masak *lempeng jek.. ", emak bersungguh la nak suruh jijah diet..
"errrr... ok!!", jijah layankan je..
tapi.. dalam hati..


" yeayyyyy!!! lempeng!!! bestnyaaaaa!!!"


apalah emak ni.. dia lupa ke.. 
lempeng tu favourite anak dia ni..
cicah sambal ikan ke.. sambal bilis ke.. pergghhhh...
kena pulak teh o panas... memang nyamannnn..
mau jijah bedal sampai 8 -10 keping.. 
tak ada maknanya nak diet...
wakakakkkk.. 








daily breakfast menu.. multigrain cereal+coco crunch...
jijah  tak boleh telan kalau multigrain ajek..
so mix with coco crunch.. 
dah 2 bulan dah rutin macam ni... 
ni kira bagus la ni.. 
upgrade sikit from usual..
dulu kalau tak nasi lemak + nescafe tarik hari²... tak sah..
umur dah meningkat so kena reduce sugar intake..
so no more susu pekat manis but low fat milk.. huhuhu




*lempeng : sejenis makanan yang diperbuat dari tepung gandum semata dan sedikit garam sebagai perasa. Tepung diuli menjadi doh dan digelek menjadi lempeng. Tepung itu kemudiannya dimasak secara deep fried. Ia akan manjadi garing dan  mengembung seakan puri (chapati goreng). Sangat sedap dicicah dengan sambal, sos mahupun gulai masak lemak. perghhhhh... 




11 comments:

Baiti Mustafa said...

bestnya ada tukang masak! aku ni pulak rumah baru ni wardrobe dia adalah full mirror..maka hari2 tengok diri sendiri yg sangat gebu. bila lepas mandi nak pakai baju, diri sendiri tak sanggup nak tgk badan sendiri!! OMG!!!

rasanya coco crunch tu high in sugar la beb..kena check brapa kilojoule per serving kat kotak dia..sometimes higher than nasi lemak..baik makan nasi lemak! hahaha

cik jijah said...

hehehe.. mak masak apa pun sedap kan.. biarlah lempeng tepung aje pun.. tu yg makin gemuk.. tapi aku lalu lagi nak tgk badan sendiri.. just that semakin sakit kaki la.. cant ware heels too often dah skrg ni.. less glam.. huhuhu..

high in sugar kan coco crunch? thought so.. tapi aku rasa still way better than susu pekat manis kot.. anyway.. aku ingat nak substitute jugak coco crunch ni.. jemu jugak wehhh.. any suggestion?

.:nhalilah:. said...

biasa la.. aku kalo balik kg.. bukan terlupa.. tp saja melupakan diet plan aku.. emak masak apa pun sodap... hatta masak telur goreng pun... ekekke..

takpe la.. ko campur ngan wheat grain kan?? try la wheatgrain yang ada strawberry atau pisang ngan nuts.. sambil makan.. ko bayangkan ko makan nasik lemak *nangis*.. ekekke

chucky said...

umah mak mmg bes kan???semua org yg selalu makan kat umah dia,adelah anak yg baik,sbb,
kalau kite selalu g umah mak kite,maksudnye kite selalu check keadaan parents kite,
hahahahah

Us said...

MIL aku, dia mmg sentiasa jaga mkn, nowdays dia selalu komplen bdn dia da naik sbb lepas swim mesti lapo, so mesti mkn...so, every morning, she'll take quaker oat, letak susu low fat, tambah buah, any stok buah yg ada, hatta betik sekalipon,& nak menyedapkan lagi, tambah nata de coco...aku penah try, sedap gak...but xdela letak betik, x tertelan...huhuhuhu...bila jemu, dia ambik wholemeal bread or wholemeal cracker...

DrSinga said...

mak jugakkkkkkkkk yang salah eh!!??

cik jijah said...

ila... masalah buah ni kan.. shelf life dia kejap sgt.. tak dan abes.. dah buruk dah.. sbb aku makan sorang kan.. selalu aku buang jek.. nak beli sikit2 tak koser mak nak gi pasaraya selalu.. kedai2 tepi jalan takut kena ragut pulak.. hehhehe.. mcm benor takutnya..

cik jijah said...

caki.. kita check parents keeeee... parents check kita? hahahha..

eroy.. nata de coco tu bubuh sekali dlm cereal ke? dgn susu? ape ke rase nye?.. wholemeal bread aku dah jemu nak buat puding roti.. selalu sgt tak abes.. sayang nak buang..

cik jijah said...

dr singa... aummm!!! heheh.. secara tersuratnya.. mcm emak lah yang salah.. tersirat nya.. selera anak dia ni memang selera tolak batu dgn kayu je.. kalau ikutkan kayu pun makan.. kulit kayu manis tu.. sedaaapppp...

Us said...

Iyye, quaker oat, letak susu, pastikan susu sejuk dari peti ais, letak nata de coco sejuk dari peti ais. Beli nata yg warna putih je, elakkan yg bercolor dan letak sikit sirap nata tu... Sedaaapp...nyamaaannnn...
Aku suka letak susu HL... Tapi susu apa pon bole, ikut kesukaan masing2...cubalah

cik jijah said...

mearik.. ok eroy.. note taken :)