Pages

Monday, March 14, 2011

ondscene

pinjam nama blog ondscene yang famous tu as title hari ni.. 
kena kabo awal².. karang takut dituduh bukan²..


kome tau tak blog ondscene ni?
tuan tanahnya.. wartawan kalau tak silap..
ke jurugambar profesional..
tak sure.. tapi ada kaitan la dengan dunia kewartawanan..


blog ni selalu bercerita tentang kemalangan² kenderaan yang berlaku di sekitar ibu negara..
kadang² jijah tak berani nak baca..
seram ada.. ngeri pun ada..


kisahnya.. yang jijah nak berondscene sangat ni..
semalam depan rumah emak..
betul² kat jalan besar depan rumah emak jijah....
betul² kat simpang masuk ke rumah emak jijah la kiranya..










sebelum kejadian.. 
ada bunyi benda benda bergesel kuat..
bunyi macam besi besi berlanggaran.. 
sekali tengok.... anak²  jiran semua dah lari ke depan.....

emak yang tengah sibuk isi bantal dengan kekabu pun stop kerja....
dengan ijun.. adek jijah..  jijah sekali.. pergi ke depan...
tengok²... adehhhhh...
bersepah kaca atas jalan... 

lepas dirisik²...
mangsa.. sepasang...
lelaki perempuan... india...
yang drive perempuan... 
pecah kepala...
ada yang kata.. sudah abesssss...
ada yang kata.. belum abessss...
tapi dua² dibawa ke hospital... 

kisahnya.... lori berenti nak masuk kanan...
mangsa tak sempat nak elak...
terus hentam... 
kesian kan??.. 
(haku rasa lori tu tadek lampu brek.. speculate.. jangan tak speculate... )

and... 
it is the same spot..
everyday.. that i stop and signal to the right..
to get to the alley to emak's house.. 
everyday.. after work...
heeeeee... ngeriiiii... 
mintak dijauhkan... 




11 comments:

iEda saFuan said...

mek boleh terkulai kalo tertengok eksiden ngeri2 nih cik jiej....

TK said...

Jijah...cantik la your new blog layout. The colour and skrg jijah pakai mcm2 font. Cantik! Lori kat klang mmg slalu makan org. Jijah hati2 tau!

Us said...

Subhanallah, masyaallah, ngeri aku...
Moga roh2 mangsa tenang, aminnn..

HappyIrfa said...

uh.ngeri..ngeri.mintak jauhkan dr mati eksiden..amin

cik jijah said...

ieda... kalau ada mangsa kat situ lagi.. aku pon fengsan jugek.. ehh.. ko penah lalu kan jalan tu.. kalau nak balik kampung???

TK.. haaa.. tu laaa... insyaallah.. sangat cuba utk selalu berhati2.. thanx by the way.. sebenarnya baru tau template, layout, font semua boleh adjust.. hehehe.. tu yang asek2 tukar.. asek2.. tukar..

eroy... ko ingat lagikan main road depan rumah mak aku.. skrg double lane.. tu yang org pun laju2 aje.. issskkk..

irfa.. ha ahhh... ngeri.. mintak2 sgt kita dijauhkan.. kadang2 bukan salah kita pun.. tapi nak terkena.. huhuhuhu..

elly said...

scarynyer kurt..drive carefully & safely..

.:nhalilah:. said...

scary.. kdg2 kite dah berhati2 org lain pulak yang backlessly driving..

cik jijah said...

elly... definitely i am.. but still.. we never know what may come.. semoga tuhan lindungi kita semua.. aminn..

ila.. tu lah yg takut tu.. kita ingat kita dah habis baik.. rupa2nya.. haihhh.. god forbid us from all these absurdity..

DrSinga said...

pecah palo ????
eiiiiiiii........

iEda saFuan said...

bbenarnyer cik jiej, aku masih lg mencari lokasi rumah ibu mu dan lokasi skolah baru mu....masih hingga kini tidak berjumpa... ;p

aku slalu lalu dr setia alam pastu cut kat bus stand baru pastu baru sampai kapar....lalu ker tpt eksiden tuh? :D

dulu ms kat ganu kiter slalu ader dak rempit mati kehancuran kat toll KT ( duu ader pastu dah mansuh)...ngeri uuuu....siang buter leh pecah kepala bersepai otaks....sib baik x de can nak nengok... ;p

jijah montel said...

dr singa... errr.. tu yg org first on d scene la cerita.. i dah kemudian.. tak nmpk.. kalau ada.. haru terjelepok kat situ jugak.. ngeriiiii...

ieda... laaaaa... lalu lahhh... ko nak gi kapar ikut aman perdana ke? kalau situ tak lalu la.. tu jalan nak gi sekolah aku tu.. kalau ko amek kanan masa kat traffic lite.. pehtu terus.. jumpa lagi traffic lite.. ko amek kiri.. jalan yg ko masuk tu.. jalan kisah ni la.. umah mak aku kat situ..