Pages

Friday, March 11, 2011

peace of mind

ingat lagi.... masa memula buat lesen.. 
tahun 2005.. umur 25 tahun.. 
dah tua bangka baru nak buat lesen..
nak buat macam mana.. tak berduit..
terpaksa tunggu dah kerja baru boleh buat.. ecehhhh... 
(padahal penakut ya amat nak bawak kereta.. ekekekek)
tapi serius.. pakai duit gaji sendiri..
alhamdulillah..
tuhan permudahkan urusan..
rupanya ada pulak kawan setempat kerja yang nak buat lesen sekali.. ada la kawan.. kurang sikit debor nya.. ekekek.. 


akhirnya.. berjaya dapat lesen memandu.. 
errr... itu pun.. siap amek air penawar dengan bakal mak mentua...
(mak mentua I pandai jampi² tau... )
nak elak gabra masa test dgn JPJ..
mana tak nya.. second test baru lulus.. ekekekek..


Terus heret sepupu kesayangan.. KAK LALA..
pergi perodua.. survey KELISA..
naik kereta KELISA KAK LALA.. 
masa tu berkenan sangat dengan KELISA...
one of my housemate masa tuh pakai KELISA jugak.. 
memang berkenan sungguh...
feeling MINI COOPER gitewwww... 
alhamdulillah..  tuhan permudahkan juga urusan...
LOAN lulus!!!!
terus merempit dengan KELISA je sana sini..

masa ni.. bujang lagik.. 


Sekejap je bujang.. seminggu couple dengan KELISA...
kawin pulak... dah sampai jodoh.. (gatal nak dating dalam kelisa.... ekekek)
selang 3 tahun kawin.. 
MM hadiahkan OPTRA.. 
sempena 3rd wedding anniversary la konon..
padahal.. KELISA aku bayar.. MM pakai..
OPTRA MM bayar.. aku pakai..
ekekekek.... sama jek la kan?
alhamdulillah.. sekali lagi tuhan permudahkan urusan..
sakan aku dengan OPTRA.. dah la besar..
AUTO pulak tu.. KELISA tu MANUAL.. 
fo course le power lagi dari KELISA.. 
dah dia ni 1.6 kan.. 
speeding aje aku pergi balik kerja..


sudah beberapa tahun asyik dating dengan OPTRA jek..
aku pulangkan balik OPTRA pada MM...
aku amek balik KELISA aku (sekarang dua² keta MM bayor.... ekekek)


aku rindu KELISA aku..
aku rindu feel zaman memuda dulu.. ecewahhhh!!!


tipu je..
sebenarnya sakit jiwa pakai KELISA..
nak² MM dah tukar its original spring to sporty..
asek melambung ajek bila langgar lubang or uneven surface..
tapi feeling muda remaja jugak kadang²..
cilok sana.. cilok sini...
layan lap... (ni MM yang ajor ni.. )
ekekekkeke...


tapi.. sekarang.. sejak residing di Klang.. 
Im staying with my KELISA... biarlah buruk mana pun..
sumpah buruk.. lepas eksiden langgar lembu 2 tahun lepas...
memang tak comel dah KELISA.. 
kesian KELISA...
sudah la bocor.. paint dah worn out pulak.. 
tapi... biarlah.. aku sanngup jek.. 
banyak lagi kelebihan lain.. 
JIMAT banyak...
bukan jimat minyak je.. (full tank boleh belasah 2 minggu)
JIMAT space jugak..
senang haku nak parking..
(kome tak tengok lagi parking kat sekolah haku.... kereta sana sini.. horror)


Biarlah MM bawak keta besar tu..
selesa pun selesa for him to drive to and fro balik kampung..
bukan untuk sapa.. untuk BINI dia jugak.. kan?
tak kisah lah kereta besar tu hadiah dari MM..
and seems like MM buruk siku.. 
and MM didnt ask for the car... 
infact dia tak mau pun pakai OPTRA..
but i insisted him.. 
janji.. aku dapat PEACE OF MIND.. 
hati aku damai aje.. dia drive kereta yang selesa..
kalau dia bawak KELISA...
aku selalu susah hati.. 
stress for whole 5-6 hours he was driving.. 
selagi dia tak sampai rumah sana..
selagi tu lah aku tak tido... 
sebab MM ni bukan reti slow atas hiway..
KELISA cenonet tu pun dia bantai 140-150.. 
elok² atas jalan.. terbang pulak.. HORROR!!!
(nauzubillah...)


InsyaAllah.. semoga tuhan sentiasa permudahkan urusan kami..
selamatkan perjalanan pergi dan pulang MM.. suamiku itu..
aaminnnn.. 




kelisa merah ku.. suatu ketika dahulu..
bila MM langgar lembu... 
RIP to that poor cow... huhuhuu.. 


*entry dibuat  bagi menjawab mereka yang tertanya².. apsal akak bawak kereta kecik skrg.. nggehhhh..

9 comments:

Baiti Mustafa said...

laaaa....ko bawak keter kecik pon ada yg tanya ke??

.:nhalilah:. said...

kerete kecik la sesoai utk pegi keje kat bandar.. minyak jimat.. parking pon sonang..

cube pikir.. ada ke patut pakai naza ria (contoh je..).. dah la besar bagak.. drive sorang.. pastu keje kat kl.. sesoai tak??

cik jijah said...

baiti.. ramai la tanya.. sebab aku jarang bawak kelisa.. first month aku duduk sini.. ari2 aku bawak keta besar.. jiran2 aku pun tanya.. mana keta satu lagi.. depa ingat aku jual..

ila.. haaaa.. tu la pasal.. ari tu aku pergi JJ bukit raja je.. bwk optra.. serabut nak parking.. penuh!!!

iEda saFuan said...

kelise pon idaman aku jugak satu masa dulu...kurt....tapi hajat x kesampaian nak li gara2 salesman yg sengaja goda aku suh li keter besar dr kelise....n my hubby to be ( ms tu) kate org yg tinggi x sesuwey nak pandu kete kecik ( dier yg tinggi, aku rendah )....so tinggal kenangan je la kelisa itew... :D

DrSinga said...

saya simpati !!
simpati kepada lembu itu!!!
.
kesiannnn mak dia sedih tau!!

Us said...

Bawak kete kecik mmg lagi senang, simple, mudah...

cik jijah said...

ida.. aku ni kan rendang.. tu yang suka sgt kelisa... cam sessuai ajek.. asben aku la kelakar.. bila dia bawak kelisa.. keta kecik.. kuar2 keta.. besar tinggi orgnya.. kesian MM..

dr.. yang mati tu.. mak lembu la tu.. kesian kan?

eroy.. tapi lagi sedap bawak keta besar.. langgar lubang tak rasa..

cik-zura said...

huhuhu idop kete kecik!!! saya sgt suka kete kecik.. nk parking selit sukati kt mana2 pun muat.. peace of mind ;)

cik jijah said...

cik zura.. hai fai!!!! bab parking memang superb kan? hehehe..