Pages

Saturday, October 10, 2009

Lonely Saturday

Pada hari Sabtu yg hening ini.. usually it always has been a very lonely day for Cikgu Liza because the other significant half adalah tidak cuti on Saturday. So, to avoid the kingdom of boredom strike on this very day, Cikgu Liza had planned for a SBT class.. those teachers out there tahulah apa SBT ni.. and to raise the interest of my pupils, I decided to do a lil jamuan makan after the class. Days ago, in my head, I have created the menu for today.. maybe some kuey tiow goreng with a few kuih2 raya yang tak habis2 lagi kat rumah tu..

To fulfill it, the Mzmriza went uptown to get all the barang2 dapur.. it have been months of hiatus at home hence last nite was our first groceries shopping after months.. guess what.. the total spending was RM300++... the biggest groceries expenses I ever had.. imagine spending just untuk kitorang yang duduk berdua aje ni... ntah apa yang aku beli tak tau lah.. En Amir said takpelah since dah lama tak spend so much on barang dapur.. iyooolahhh..

By the way.. back to Cikgu Liza's jamuan.. I slept almost 1am processing all the stuffs that we bought.. ikan2 nak kena siang.. mana boleh main sumbat gitu jek dalam freezer.. plus the awas2 to cook the kuey tiow next morning.. the kelas will start at 8.30am, takkan lah at the wee hours itu aku nak berkungfu kan.. and this morning I woke up as early as 5.30am.. macam bulan puasa pulak rasanya..

So the mission begins.. dua kali Cikgu Liza masak kuey tiow.. mana tak nya.. 6 kampit kuey tiow.. kuali medium size.. tak muat nak masak all at once.. siap2 masak semua.. I called my mom.. saja nak tanya khabar.. My mom was suprised that I could cook that banyak.. all I said was " laaa... campak2 je lah.. hehehheee".. naper mak? tak percaya ke?.. hehehhee

Finally everything is ready and En. Amir telah ku paksa menjadi tukang rasa kuey tiow for his breakfast this morning.. he gave two thumbs up and dua kali tambah( harus lah mak kembang).. alhamdulillah.. lega.. and now time for school..


At my surprise.. haaa.. 6 packets kuey tiow AKA nak bagi makan 19 orang budak, those turned up only 9... gila banyak kuey tiow aku.. tak habis la gini... nak hangin pun ada.. susah betul lah nak suruh diorang datang extra class cuti2 ni.. though siap rasuah dengan jamuan pun tak jadi jugak.. penat haku masak tau... haihhhh.. jaga korang.. next week.. ganti balik kelas.. 2 jam direct right after school.. jaga..


Makanya.. terpaksa lah Cikgu Liza memaksa budak2 yang hanya tinggal 9 orang itu makan banyak2.. hahhaha.. not to mention one of them suddenly left sbb ada family emergency.. Fitri namanya.. kesian aku tengok dia.. sebab dia yang paling exited sekali.. could see his eyes was welled with tears masa nak balik ikut mak dia.. suruh budak2 tu hantar rumah dia sebekas kuey tiow tapi bukan dia ada kat rumah pun.. hmm.. bukan rezeki ko lah Fitri... so tinggallah 8 orang.. by the way kuey tiow tak habis jugak.. banyak gila.. sesudah kelas.. kuey tiow itu pun diexport ke office suami ku.. hahahahaaa.. mana ada sapa nak makan kat rumah..


Sekian itu saja untuk hari ini.. gila panjang.. diri sendiri pun rasa macam malas aje nak baca.. :)




2 comments:

apis585 said...

bestnya ade cikgu baik camni...kalau nko ajor nina sure dia sayang giler kat nko..hehehe...dia suke makan :P

ell_jay said...

owwwwhhh apis.. kalau nina jadi anak murid aku.. kurus pulak aku nak kejor dia sana sini.. heheheeee