Pages

Friday, August 28, 2009

Aduh!!! Sakit Kepala!!

Tak tau la kenapa.. sampai sakit kepala yang amat semalam.. sakitnya ya amat kepala ku.. nak describe macam mana eh... It was started in the morning even during sahur.. woke up like usual at 4.30.. memang sakit2 kepala dah.. thought it was just normal and thought that it would go as soon as bila dah mandi nanti.. tak hilang pun.. ok fine bleh tahan lagi sebab aku ada errands nak buat kat bandar Dungun.. nak hantar dobi, nak gi bank amik statement, nak carik lauk basah tuk nasi ayam.. mak gelek ajelah mak nya headache tuh.. punya semangat nak masak nasi ayam..



Balik from bandar.. tu dia.. makin menjadi2 pulak.. dah lah one side ajek.. sebelah kiri ajek.. sampai ke leher.. aku pun mandi lah lagi sekali lepas balik tuh.. and cuba lah taking a nap depan tv.. while waiting for zuhur.. laying over the couch.. and sempat pulak ber "video skype" dengan buah hati di teluk intan.. anak2 cikgu fazli.. wahhhh... baru sekolah tadika tapi dah pandai puasa.. pandai mama dengan ayah didik along & angah.. cehhh... headache ku seemed like fading away... rupanya it getting worse.. dah la sorang2 kat rumah.. kalau lah ada org boleh tolong picit2kan.. dekat setengah botol balm tu ku kerjakan.. haihhh..



It came to the extend that aku nak telan panadol.. punya la sakit kepala.. not just the headache.. tapi burping, nausea semua bagai... tadi half side jek.. la nih dah jadik satu kepala.. masya allah tak lau nak cakap.. I even thought.. kene h1n1 ke? hishhhh... nauzubillah.. tido.. laying down.. semua tak jadik.. last2 dengar azan asar.. so aku solat.. sampai aku pasang niat.. kalau muntah.. aku buka nak cari panadol... tak pernah aku kena gini.. eh pernah kot.. tapi tak puasa kan.. boleh makan ubat... the pain was so unbearable!! (side note: baru sakit kepala, sakit bersalin, sakit nak mati belum lagi.. haihhh)

At exactly 5pm.. aku ingat nak suruh my better half belik aje lauk buka ini hari.. aku masak nasik je la.. tapi ntah macam mana.. kuasa tuhan aku rasa.. aku masak from scratch dalam sakit2 kepala tu.. nasi ayam tau... tengah2 masak tu.. hilang pulak sakit kepala aku.. ada sikit2 tapi tak sakit sangat macam tadi... I was impress with my own self.. heheeee.. nasi ayam aku lengkap dengan salad semua..



Ni bukan lah nasi ayam yang aku masak.. lebih kurang ajek rupanya... aku tak larat nak amik gambar.. letih semacam.. tapi tu lah.. maybe sebab orang sakit yang masak.. puasa plak tu... termasin sikit nasi ayam aku ni.. so aku alter lah sup jadi less salty.. baru ok makan... tapi alhamdulillah.. habis licin 2 put nasi ayam aku my better half bedal.. heheheeee...

Anyway.. enoughla cerita pasal sakit kepala and nasi ayam masin ku itu... I have something to share.. sedikit petua how to prevent h1n1.. berkesan ke idak...wallahualam kan.. kita cuma berusaha ajek..

  • rendam sebiji kurma (dalam 2 -3 jam jugak sebab nak bagi kurma jadi lembut) dalam segelas air kelapa dan minum setiap hari. Kurma mengandungi vitamin C dan semua pun maklum air kelapa memang banyak khasiat. Aku buat 3 biji kurma and sejag kecil air kelapa. Cukuplah untuk aku dan suami.
  • amalkan setiap hari ayat 58 daripada surah yasin yang " salamun qaulam mirrabirrahim". Ulang sebanyak 28 kali. Mintak dijauhkan daripada penyakit berjangkit.

Dont forget.. kebersihan juga sangat penting.. once balik ajek dari outing ke mana2.. especially tempat yang ramai orang like PARAM.. silalah mandi dengan segera sebelum buat benda2 lain.. basuh tangan dengan sabun sekerap mungkin.. though kadang2 ignorance is bliss tapi tidak kali ini.. sama2lah kita saling mengingati.. sharing is caring, no? Oh ye.. kalau gi param tuh.. tolong lah pakai mask..



piccas credit to google




6 comments:

emmii the strange said...

i had this headache on monday. sebelah kanan bahagian belakang kepala, belah mendula oblongata (forgive my spelling). memang sakit gila berdenyut, tapi masa tuh tak puasa. period tengah melimpah ruah, rasanya kekurangan darah dalam badan atau darah rendah. my solution, makan panadol sebijik, tak jadi, kena dua bikik jugak, then tido. probably in your situation, darah rendah jugak kot. tapi cuaca skang pun memainkan peranan

cikgu liza said...

sis emmi - i know.. i read ur blog.. my case most probably dehydrated.. sbb kurang minum air.. or maybe hypoglysemic sbb mlm tuh tak makan nasik.. makan kfc.. habis laaa.. tak leh dah nak buka food yg less complex carbo.. maknanye.. takde turun la berat badan ku di bulan puasa ini..

chucky said...

x pe....
try to relax.....
letak mnyak angin..
lg bes kalau ade org tulun picit kepala tu

chucky said...
This comment has been removed by the author.
hang nadim said...

Dogaan dibulan puasa, angin tuu.. Cikgu dah pandai buat Nasi Ayam yer, nati aku kasi resepi Nasi tomoto dgn ayam masak merah ....aku beri detail..

cikgu liza said...

chucky - basiccaly angin lah.. tapi tak jadik minyak angin.. kena pain killers jugak.. which is so not good..

hang nadim - ko buat la entry nasi tomato kat blog ko.. nanti aku kopipes.. heheee