Pages

Sunday, May 10, 2009

emak

Aku call mak tengahari tadi.. Tunggu dia off peak.. sebab kalau waktu pagi selalunya dia sibuk gi pasar.. kemas rumah.. basuh baju.. masak.. tak jemu2.. tak pernah jemu... hmmm.. tak mungkin emak akan jemu..

Macam2 sembang dengan dia hari ni.. kelmarin ada jugak aku call tapi tak banyak sangat sembang sebab abah ada.. kalau abah ada, mak malas nak sembang lama2 sebab dia tak nak abah "nguping".. orang putih kata eavesdropping.. hehehhe.. maknanya abah tak ada hari ni.. keluar gi "merebet"..

Mak : kak.. kamu tau kubur atuk diorang dah pasang kepung siap dah.. simen semua..
Aku : hahh.. elok la..
Mak : ish.. dema buat sampai 3 tingkat..
Aku : nape pulak?
Mak : Tak elok la ghope itu.. ( slang Perak sebab dia asal Tapah Road :) .. nyiksa mayat.. berat kalau 3 tingkat tu...
Aku : Ye ke mak.. akak tak tau pun..
Mak : Iye la.. besok kamu jangan buat ghope itu kat mak.. kamu susun aje batu sungai.. sejuk.. elok.. tak membazir.. free aje
Aku : ekkk... batu sungai? Nak gi ngambiknya free jugak ke? Takkan nak gi kutip kat sg klang tu..
Mak : hhehhehehe... (gelak suka dia) .. ate mak ko kan besor dekat sungai (sungai Kotak Besi, Tapah Road)..

Aku pun gelak sekali.. Yelah mak.. insyaallah akak ingat...

rindunya kat mak.. rindu sangat.. moga2 tuhan panjangkan umur mak.. sihatkan tubuh badan mak.. murahkan rezeki mak.. moga mak bahagia selalu..

sayang mak.. terima kasih sebab bela kami 5 beradik dan abah..




p/s: dont mind the cap ye.. looks weird because i wore it the wrong way.. hehhehe.. 1st time grad.. :)


9 comments:

emmii said...

haa bagus. elok laa tuh. ada baiknya call mak tetiap hari selagi dia ada. rindu masa mak ada boleh nak call sembang2 lagik, kalau sempat boleh balik. kalau rindu mak dah tak de nak buat macam mana? macam akak ni haa...uhh...maleh aku nak cakap. kang nangis plak...

::cikgu liza:: said...

hmmmm.. ye lah.. harus selalu call.. at least 2 hari sekali if too bz..

hawaDila said...

ye lah.. aku pun rindu kat mak.. rugi tak balik ahad smlm...mak masak mee rebus udang... nak gak balik tp aku keje... n badan letih sgt..

.:nhalilah:. said...

aku pun windu same emak.. uwaaa.. nak balik kampung..
2 hari sekali call bagus la.. aku? seminggu sekali call.. huhu..

chucky said...

wahhh,3 tingkat????
no komen

batu sungai...x yah g sungai klang,g air terjun punye sungai laaa

lynda_siebie said...

baru pas nangih tgk video dlm blog emmi....bila baca entri ko nih..aku nangih lagik...huhuhu....

::cikgu liza:: said...

dila - haaa.. mak masak mee rebus udang? dia tak kabo ape pun.. sabo ajela.. melepas kita ekk.. hmmm.. sedapnya..

ila - before this ikut sedap rasa aje kol.. tapi sekarang rasa mcm kena call selalu.. sebab dah jarang2 jumpa..

chucky - 3 storey wa cakap lu.. ntahla.. akak pun no komen gak.. by the way.. air terjun ada ke kat meru tuh?

lynda - tulah.. mula2 aku terasa gak bila mak aku ckp mcm tu.. tapi masa dia cakap tu mcm melawak2 aje kan.. aku ignore je lah.. moga tuhan panjangkan umur dia..

hawaDila said...

tu lah pasal.. siap eksen lagik letak udang beso2.. nak balik tapi ape kan daya.. aku ghorje.. this week plak ade rewang... mmg dah rindu gilos nie nak balik umah.. ko tak balik ke??

@tune® said...

i pon kenal mak u kak liza..hihihi