Pages

Sunday, January 17, 2010

aku skandal

As cliche as it may seems.. time flies.. Pejam celik pejam celik... dah masuk minggu ke 3 sekolah dibuka. As in 2010 session I consider myself as lucky, sebab tak payah pegang kelas. Pegang kelas means a lottttttt of work.. literally a lot.. yang mana almost every of my colleague yang menjadi Guru Kelas sedang sibuk grooming their class. Tak wajib pun nak berdeko² ni tapi nak juga kelas tu comel dan penting sekali kondusif untuk murid-murid.

Walaubagaimanapun.. sesi 2010 dimulai dengan sedikit kontroversi. Mana taknya.. pada tahun ini macam² kena potong. Ingatkan ke Jijah jek berazam nak berjimat cermat tahun ni. Rupa²nya sekolah pun nak berjimat juga. Baguslah... tapi kalau sampai macam² kena potong.. tak ke kontroversi jadiknya.. Sikit² kemudahan yang ada di sekolah kena tarik balik. Paling nyata Skim Baucer Tuisyen dan Rancangan Makanan Tambahan. KWAMP untuk murid miskin pun macam kena catu. Kalau sejak beberapa tahun lepas, pakaian seragam uniform ditaja sepenuhnya untuk murid miskin, tahun ini.... yiiiillllleeekkkkk... Yang duduk asrama lagi lah. Mulanya sampai kena balik tiap² minggu sebab bajet makanan hujung minggu kena sekat. Nasib baik revise semula jadi 2 minggu sekali. Unlike previously once a month.. macam zaman kita duk asrama dulu lah..

Ada pulak saranan untuk tabung KWAPM, cikgu² digalakkan menyumbang untuk tabung tersebut. Aduyaiiii.. nak cerita pasal sumbangan cikgu² ni, tak cukup satu entri ni.. Kebanyakan cikgu² nih tak pernah lokek pun nak buat $$$$ contribution kepada sekolah. Bukan tak biasa berhabis duit untuk anak murid mahupun aktiviti² sekolah. Bila jadi gini, terasa lah sangat²... Macam cikgu² ni jakun dan lokek sangat dengan duit gaji tu.. Ni awal tahun gini, semua yang jadi guru kelas berhempas pulas nak hias kelas. Mana nak carik dana kalau tak dana poket sendiri. Nak harap kat murid² yang rata² mak ayah pun kais pagi kais petang ajek... *sigh*

Ni latest.. ada pulak khabar angin yang memang tak berapa best didengar.. elaun COLA nak kena potong. Kalau mansuh la COLA.. memang buruk siku betul la.. dah bagi.. ambik semula.. elok lah tuh.. Masa meeting baru ni ada pesanan oleh big boss tak boleh buat JUALAN MEGA. Kalau gini gaya semua pun nak kena potong, bukan takat jualan mega saje, aku buat JUALAN SUPER MEGA terus kat sekolah.

Ok.. Jangan salah anggap. Jijah tak marah pun... cuma bila ada perubahan drastik gini terasa amat perbezaannya... *nguap*.. ngantuk lah... malas nak fikir lagi.. luah sini and then.. just wait and see.. what is next.. apa pulak yang kena potong...

9 comments:

apis585 said...

oh ade lagi rmk tu ek. dulu masa sek rendah, aku kene jaga rmk tu time rehat. so i have a namelist, pastu bdak2 dtg aku tanda laa make sure only those in the list je yg leh mkn. kelebihannya, tetiap hari MESTI ade a few yg xdtg. mesti tau...so akupon ajak laa geng2 aku (sharing is caring kununnya) wallop skali hahahha...xbaik membazir kan???err....opppss...

chucky said...

sedih,
skrg,gomen x cukup duitt sangat tuu
bukan sekolah je,semua badan2 kerajaan lain pon effect sama,
hope PM akan buat sesuatu bukan seswatu

cik jijah said...

apis!! its RMT lah.. RMK tu rancangan malaysia KE-.... hehehhee.. tapi memang gitu pun if RMT food tak abis bcos ada yang absent kena bagi food tuh kat pengganti so that makcik kantin tak jual semula pada orang lain..

chucky... hmmmmm... i guess so.. keja gomen tak leh kaya.. kena bisnes gak ni.. jom jual tempe jom?

emmii the strange said...

sudahku komen dalam blogku. terasa hampeh jugak isu ini...

apis585 said...

hahahha... aku mmg pening baru siapkan proposal rmk hahahah

Abg Din said...

bukan gomen bagi subsidi ke? sekolah kena cari duit sendiri?

cik jijah said...

abg din.. memang tuju ke gomen la nih.. bajet sekolah banyak dah kena sekat.. :(

Ashikin said...

aah kan cikgu jijah.. kita pon dgr elaun gov staff nk kene potong. tp ni br rumors or mmg dah confirm?

ehe kita ingat lg zaman skola dulu, kitorang punya kelas x lokek nk kumpol duit n join ngan duit cikgu utk hias kelas. pastu kelas kitorang tiap2 minggu pon menang kelas tercantik n terbersih. yg terbersih tu pasal tiap kali cikgu bg keje soh buat je, dia amik penyapu n sapu kelas. hihihihi. syg cikgu mahanum.

cik jijah said...

ashikin.. tak smpi hati jugak nak collect duit kelas from them. Rural area ni kan, mostly parents kerja sendiri jek... so most of the students cuma ada cukup duit nak makan for recess jek..

by the way about the elaun tu kan.. i think it just some rumor yang busuk.. but if it really happens.. nak buat mcm mana kan.. saya yang menurut perintah... akur saja lah..