Pages

Wednesday, September 1, 2010

berita terkini

How is your raya preparation peeps? Kak Jijah tahun ni, colour theme light brown. Asalnya army green or dark olive green tapi susah sangat nak cari kain baju melayu yang match with my kurung. Baju kurung akak dah lama dah siap. Before puasa dah siap... heheheh.. Sexcited kan? tak lah.. tak mo jadi macam last year. Last minute preparation. Now... baju dah siap, puasa pun senang hati aje (sebenarnya malas nak drive gi cari tailor bulan² posa).

Back to my colour theme story. Kisahnya yang jadi light brown sebab salah beli kain baju melayu MM. Ingatkan betul dah match dengan baju kurung Jijah tu. Siap bawa contoh bagai ke Jakel tu. Beriya sungguh adik SA ni menolong. Alih-alih sampai rumah, rupanya kain tu bukan army green tapi light brown. Masa dok matching kain dengan baju, ramai yang kata dah match dah tu. hmmm.. takkan nak return kain tu kan? Maka, ku tabahkan hati dan hantar kain tu terus ke tailor. It must be the yellow lights yang buat kain tu berubah warna. Notice tak? kadang-kadang ada certain outlets guna lampu gini. Masa beli warna lain, balik jadi lain. Nasiblah...

So dah nasib badan kan, akak la yang terpaksa tempah baju lain which has the same colour as MM's. Punya lah bersungguh nak matching kan? Sebab dah terbiasa since the first time we celebrate raya together even before we were married*wink*.. Itu je lah yang buat meriah pun.. Kalau ada anak-anak mesti lagi meriah kan :)

Lagi apa? kasut? hmmm.. tak ada istilah kasut raya sebenarnya tapi last month, akak secara tak "sengaja" dah terembat 5 pasang kasut Masa tu kan megasale baru je mula. Primavera, bonia.. isk isk isk isk.. sungguh tak sengaja tau.. sedar-sedar dah 5 pasang. So sekarang MM dok retain akak dari membeli kasut lagi. Tak aci sungguh.. dia kata sampai next year.. huwaaaarrrgggghh! Makcik telan air liur je tengok MM gi beli sandal scholl.. mujur scholl je.. kalau clarks? issskk.. tak acinyaaaa...

Pendam dalam hati aje lah kalau ada berkenan kat mana² kasut kan tapi to compensate my feeling, I have ordered something from a friend. My C**** C****a** (text encrypted sungguh la) which I believe is on its way here. Insya allah kalau sempat sebelum raya, tak sempat lepas raya. Janji sampai. Habis sudah duit raya yang gomen bagi.. ngggeeeee.. actually its sort of a self reward la gitu kan.. bukan selalu.. It was last December since I last bought any handbag which also the same C**** but different design. MM jugak lah yang racun, setiap kali lalu kat bonia, sembonia or carlo rino (ni je la yang ada kat east coast ni) mesti dia akan kata, "jangan.. better u save money for your favourite brand". Ada betul kan apa yang MM cakap? Baru puas hati to the max..

Lagi apa nak cerita? Mmmm.. new make up.. tak ada kot.. though my MAC compact sudah habis but I still have my MAC foundation, last blockbuster estee lauder set pun tak luak lagi so tepek itu je lah... Ingat nak pakai lenses semula. Yours truly have stop wearing any contact lenses for few months now since I put on my ala² "youthful and vibrant" glasses itu ( ye.. spec akak yang latest ni bikin akak perasan muda). So lenses is a perfect choice for an instant makeover for a not-so-old lady like me, dont you think?

Almost forgotten.. ingatkan nak sambut raya kat rumah baru.. but most likely tak jadi since belum siap cat lagi. Ada ke patut mamat magkuk a.k.a i***n itu mintak 2000 just to paint some walls of my tiny lil house? Rumah teres lah.. mostly interior je pun.. a lil bit of exterior sampai 2000 dia nak? gila.. so cancel terus and MM still in the process to persuade me painting the house together with him instead. So what say u, should or shouldnt I? Should je lah kot.. kesian lah kat buah hati pengarang jantung busyuk masyam hitam² si taik minyak ku yang seorang itu (harus setuju, mana la tau dapat kasut baru sepasang dua.. hiksss)

By the way, nih boleh masuk ripleys believe it or not. For the first time in 5 years akak tak order kuih or any biscuits or even munchies macam kacang atau maruku. Berdasarkan pengalaman lepas beraya di sini, tak ada sapa datang rumah.. huhuhuh.. and I bet after raya ni.. we will be going home to Klang almost every weekend just like last month.. So I cant let my fridge to be full of uneaten cookies which in the end I have to paksa rela my tuition's student to eat it or else buang je. Pembaziran... tak baik.. tak baik..

Duit raya.. adalah sikit². Every year memang allocate around 300 je pun. Ni tak masuk our parents and adik beradik sendiri. Biasanya MM and Jijah share. Selalunya berlebih sebab jarang ada orang datang rumah maybe sebab tuan rumah pun jarang nak lekat di rumah... hehehhe.. asyik berjalan aje keghojenya!

Itu saja lah persiapan raya tahun ni. Tak adalah se grand tahun lepas since tahun ni banyak nak pakai duit dengan kereta pun both kelisa and chevy kena major services. Not forgetting all the blacklist summons that we have to clear. Kalau dapat pindah Klang kena pakai duit sendiri since MOE tak allocate any allowances for pertukaran 2011 (ye... jijah nak minta tukar balik Klang, insyaAllah). Haihhhh.. pening bila fikir pasal duit ni tapi Tuhan kita maha pemurah lagi maha penyayang.. insyaAllah akan dipermudahkan semua urusan, Amin..

Lusa, the school cum raya holidays begin. Though it is holiday already but I have to standby kat sini dulu. Ini kerana MM masih bekerja. Selasa petang lah paling cepat kami pulang ke kampung. Will be going back to KL first, and on Thursday we will be going back to Kedah. Tahun ni turn Sg Petani. MM dah rindu sangat nak tidur bawah ketiak Tok Ayah dia yang seorang tu..

Panjangnya akak bercerita.. sekali sekala kan? terima kasih sebab sudi membaca :) Sorry lah if there are too much information. Saja nak share dengan kawan. Owhhhh!! on another note, I have one happy news.. I have lost 1.5kg!! hahaha.. takdelah kurus akak ni. Masih juga "sehat" , "semangat" dan montel macam biasa tapi yang penting mesti muat baju raya.. hehehhee..

Ok.. itu saja.. sekian terima kasih.


11 comments:

apis585 said...

wahhhh makin senang lah kita nak berjimba kau sudah dekat di mata ;-)

Baiti Mustafa said...

aku pn tahun ni takde baju raya pakai baju lepas jek..hehe..sekut raya jumahat ni aku nak gagahkan diri buat tart nenas sebab aku rasa tak lengkap raya kalau takde tu..(mode: malas tapi kena rajinkan diri!)

waah..another coach..heheh..

btw, rumah bangi aku tu aku sendiri yg cat dinding bilik2 semua..masa tengah cuti bersalin lepas bersalinkan hamzah..tp aku dah abih pantang la masa tu..kiranya dah 44 hari la. ok jek..buat slow2 la..

TK said...

Wah dah turun 1.5 kg..
Nanti dah bertambah kurus kene tukar nama tak leh pkai jijah montel dah..

cik jijah said...

apis.. ahhh haaaa... *wink*

baiti.. ko memang true domestic goddess.. kuih raya pun buat sendiri.. and coach? hahaha.. tu je lah yg aku mampu.. unlike u.. sudah made up ur mind belum? galliera or sukey? aku vote for both buleh? hehehe.. by the way, thank u for inspiring me to cat my own house.. heheh.. hope that aku tak malas to tolong si MM nanti..

TK.. i did shade some kilos! sudah lama tak loose any kg tau.. tu yg excited sikit.. hahahha.. takde la kurus pun TK.. kalau I kurus kan.. I tukar.. Jijah Menawan.. buleh? ekekekekk..

fatenton said...

i pon kalau duit raya tak habis i pakai balik buat tuang minyak ke apa..hehehe

btw, mahallah rm2k hanya utk cat rumah tu.. better cat sendiri aje klu gitu..

.:nhalilah:. said...

2k for painting? huh.. mahal weii.. umah aku dalam 1k++ je tu pun double story.. cat umah sendiri pun ok pe..

wah.. handbag baru...

same goes to me.. sblm pose baju dah siap.. bukan la tak sabar nak raya.. as u said.. masa bulan pose tak payah nak pikir cari tailor.. pose pun tenang..

zuesaran80 said...

wah kurt..raya sakan ko ye tahun ni dgn 5 pasang kasut...hihihi...aku tahun ni baju raya beli ready made..sbb aku tgh mabuk..tak lalu nak pegi kedai kain..disebabkan aku mabuk,tahun ni baju tadak tema..ikut sempat rembat je..tapi..dlm mabuk aku sempat rembat sepasang clark kaler merah lagiiikkkk....reward to yourself kata laki aku...reward jgn tak reward...
pasal cat tu..aku sokong kalo ko cat sama2 MM..lebih erat hubungan tu..GOOD LUCK ye with the painting job..

cik jijah said...

faten.. hahaha.. betul!! kalau emergeny kan.. tak cukup cash.. memang terpaksa guna kadang tu.. and yezzaaa harus lah i tolong MM cat rumah.. sikit je pun.. tapi tak leh la nak jalan raya sakan kan?

ila.. tu lah.. tak senonoh kan dia mintak 2k? by the way.. handbag baru.. setahun sekali jek.. huhuhuu..

zue.. ko tgh mabuk2 ni takpe.. ada excuses not to melaram bagai.. hehehe.. dpt clarks dah cukup bagus la tu.. aku ni tah sapa bila kena puasa beli kasut.. issskkk.. and thanx for the good luck wish.. tak jalan raya aku.. kena negcat rumah pulak..

che'puan Idot said...

jah kita serupa, taun ni aku pun mogok takmo ada sebarang kuin raya atas meja..kerana dah banyak tahun kuih raya aku tak berluak..
heheheheh
aku sesaja nak letak asam-asam boi je.
jah, selamat raya!
len kali beli kain raya, kalau kena lampu kuning, kena bawak kluar pintu bagi daylight sikit!
tapi matilah sensor pintu plak berbunyi kan???

cik jijah said...

CPI.. asam boi tu for guests ke.. to satisfy anak tekak sendiri? hehehe.. by the way.. damn those yellow lamps!! kalau tudung or blouses ke memang dah bawak kuar test bawah sun light.. tapi kain ela.. takkan nak hnagkut sekayu tu CPI.. tak sempat alarm bunyi.. mak dah kena kejar dulu.. hehheheh..

Baiti Mustafa said...

last2 dua2 tak jadi..aku pilih lain..wink-wink!..akan direveal nanti...hehe