Pages

Sunday, August 29, 2010

sharing is caring #1

This is something that I found in Facebook. Something that we should do and make it as habits no matter what we do or where we are. Something very simple and easy :)

1. Bismillahirrahmanirrahim - bila nak lakukan sesuatu
2. Alhamdulillah - apabila selesai lakukan sesuatu
3. Astaghfirullah - jika lakukan sesuatu yg buruk
4. Insyaallah - jika ingin lakukan sesuatu pada masa yang akan datang
5. Laa hawla walaaquwwata illaah billah - apabila lihat perkara yg buruk
6. Innalillahi wainna ilaihi rojiun – apabila melihat @ hadapi musibah
7. Lailaha illallah - bacalah sebanyak mungkin

Meskipun Ramadhan semakin hampir untuk meninggalkan kita, but that doesnt mean we have to stop doing all the good deeds we have been doing during this holy month. Kita manusia biasa yang penuh khilaf. So, let us together.. spreading the love and do good deeds. By the way, Facebook is not so bad either.. If we use it wisely.. It can be a good medium for good deeds too :)



5 comments:

mJ said...

thanks for sharing :)

Nana said...

Anything in this world is neutral. Kita yang buat it good or bad. How's your posa going so far? mesti best kan? makan sedap2 .. buka posa dengan friends and family .. best betul!

TK said...

Byk jugak bende2 baik kita bole share di fb kan..tapi lately I dah jarang buka fb sbb lbh byk blogwalking

.:nhalilah:. said...

benda yang baik bagus dikongsi bersama.. ;)

cik jijah said...

mJ.. my pleasure babeh :)

nana.. it is all up to us kan? and speaking bout puasa.. baru sekali je dpt balik kampung and buka puasa with my family :)

TK.. terbalik dgn I.. I pula banyak FBing instead blogging.. malas betul nak on laptop.. bukan apa.. once dah switched on.. mau berejam2 dok ngadap laptop.. huuhuhu..

ila.. benda ni.. aku personally selalu terlupa.. baca bismillah bila nak makan aja.. and driving.. yang lain tu jarang2.. so this is as a self reminder lah jugak :)