Pages

Monday, September 6, 2010

gucci pun kalah..

Bulan puasa ni rasanya paling banyak kali MM dan Jijah ke Mesra Mall. Tak tau lah tapi kitorang suka pergi sana sebab senang nak cari barang dapur. Semua ada albeit the price yang kadang² mahal.

So, last week ada pameran. For the first time dapat tengok orang tenun songket. Serius. First time tengok and was so amaze to see how it is done. Selalu tengok dalam tv je kan. Eh... pernah ke tengok dalam tv? Tengok orang pakai masa bersanding ada lah..



The machinery that is used in the process. Sangat tekun tukang tenun itu menenun. Juga sangat ramah dan tak lokek menjawab soalan. Do you know how long does it take to finish a piece of songket? According to the weaver lady, dia akan siapkan 4 inches every 8 hours daily. Tolak cuti weekend, to finish a 2.5 meter songket, it takes a month. 2.5 meter sebulan? and that is the standard measurement for a songket cloth.



Pattern yang akan dihasilkan. Every dot represents 5 threads. Every 5 threads akan diikat untuk memudahkan proses kerja. Errrr.. kome paham tak? Kalau tengok live baru faham kot.. Macam nak buat sulaman pun ada kan?



Mounds of white threads that bind every 5 gold threads can be seen in the picture above. Memang complicated gila tapi tukang tenun tu laju aje buat. Memang expert sangat. Akak kan memang as usual over peramah tanya la dia berapa nilai kain songket yang dia tengah tenun tu. Tau berapa? 5000! Akak ni yang macam tergamam kan, boleh pulak gi tanya, "5000 apa?" "5000 ringgit kak", jawab dia selamba. Fengggggsan akak....



Ce kome teka.. berapa hengget songket ni each.. I tell you.. LV ke.. gucci ke.. prada ke.. semua tak leh lawan songket ni. Songket sutera katanya. Kome teka la ye.. teka free aje ke? nak bagi hadiah lah.. hadiah apa? rahsiaaaaa.. eeee... best la pulak! Excited akak! Jangan lupa ye.. sila tinggalkan alamat email supaya Jijah buleh hubungi for delivery details. Till then.. toodles!!



13 comments:

TK said...

Songket tu beribu- ribu ke?? Hari tu I pegi Atikah and the owner kebetulan ada situ showed us songket2 ekslusif. Bila I kenan regenya mesti ribu2, puluh2 ribu pun ada....sakit tul!

cik jijah said...

tulah TK.. i ingat ratus² je.. tak pernah la lagi jumpa yang mahal cenggini.. by the way ini memang songket atikah.. i ni tak minat songket tapi rasa takjub juga lah:).. kalau ada boleh buat khazanah keluarga kan?

.:nhalilah:. said...

songket tenun tgn mmg la mahal.... tambah plak kalo pakai benang gold atau sutera..
eh.. mcm aku ni tkg jual songket plak..

meh aku terai jawab..

errrmm.. dalam 10k kot songket tu..
betul ke?? kalo betul boleh bagi gucci sebiji.. muamuahhmuahhh!!!

cik jijah said...

ila.. almost.. hehehe.. but not close enough.. hehehhe.. cuba.. cuba lagi.. kekkeke.. hmmm.. aku lupa lah nak tanya kos benang emas or sutera tu berapa ari tu.. ko tau ila? by the way.. aku ni replica gucci pun tak mampu nak bagi.. tapi kalau gambo aje buleh kot.. hehhehe

aNa SuZaNa said...

nanti ambik award kat blog ana.. hehe

apis585 said...

i have nooo idea tapi berbaloilaa mahal kalau gitu rumit membuatnya. tapi designnya mmg nampak excuisite betol...

Baiti Mustafa said...

aku tau cemana labour intensivenya nak buat tenun2 ni..masa aku ada program anak angkat kat rompin dulu ada makcik ni buat bisnes tenun pahang..memang selai selai benang dia buat..handmade..

aku ngan 'naive'nya telah mengorder la kain and sampin kat makcik tu..konon nak support bisness usahawan bumi la kan..siap pilih kaler scheme and nak benang emas tu beb (punya la sakan, tapi tak banyak la!)..dekat sejam la makcik tu layan aku susun2 kaler semua bagi aku puas hati...

sekali masa nak tulis receipt..hamik ko!!!!..terkujat aku tengok reganya...tapi aku carry on jek la..sebab dah order kan..padan muka aku la tan tanya rega dulu..

it took 5 months to finish..and it was made as 2008's bottom part for baju kurung pahang aku and sampin for hasrul...cantek! sedondon!..hehe

kalau songket i can imagine berganda2 mahal la sebab benang emas dia LAGIK banyak!

fatenton said...

rm7000 and above.. betul tak?main belasah aje nih :D

chucky said...

patut mahal

Lady of Leisure said...

ni mesti puluh ribu ni kan... huwaa.. tapi sangat cantik..

Meen said...

Kita nak teka..RM15 ribu...hehehe

mariniyusuf@yahoo.com

cik jijah said...

ana.. ehhh? award? tenkiuuuuuu.. tanak teka ke berapa harga songket kita tu? hehehhe.. mak tgh jakun lagi ni.. heheh..

apis.. indeed! ada la pieces of songket dalam 15"x30" kot dia buat special for cenderahati pun dah 200++ harga dia.. tapi cantek lah bila dah di framekan..

baiti.. tu lah.. mujur mulut aku tak gatal nak gi beli.. tanya harga dulu.. nantilah.. one day aku nak beli juga.. nak buat mcm family heirloom gitu..

faten.. satu tu above 7k.. satu lagi below.. hehehe.. cuba lagi..

chucky.. tu lah.. melompat tinggi kalau ko dgr harga dia yg sebenar..

lady.. hmmm.. tak smpi puluh ribu.. i dont think they will let yang puluh2 ribu tu on display... kang kena rompak pulak.. heheh..

meeen.. u meant for both ke every each? hehehe.. kalau campur dua.. memang itulah harganya..

Kikuri-hime said...

Errkkk! mak aihhh!!


BTW, besdeh aku 20 may...emmm... paham2 jela ye...