Pages

Saturday, April 24, 2010

yesterday once more

Like I said.. I have lost my mojo to write. A colleague asked me what mojo means.. oh well.. according to one online dictionary that I referred to, mojo means charm.. Anywayss, the mojo still.. lost. I dont know how to gain it back again.. maybe in the first place, I just dont have any. By the way thanx to facebook where I spend most of my time there.. stalking browsing through and I came across a facebook web page which I find reallly interesting. It made me thinking of going down to the memory lane of my childhood...

Remember these?

1. The Junk Foods



apa tah namanya biskut nih.. but that time it was among
the famous cookies.. ingat tak biskut kapal terbang?


I still vividly remember this. Dulu mana ada duit sangat nak beli ni..
tapi sanggup kumpul duit beli sebab ada small toys dalam dia..
biskut coklat dia pun sedap!!


Tora datang lagi!!! terngiang² suara Mat Sentul dalam kepala.. sama
macam dendang.. suka sangat nak beli..



Aiskrim 10 sen!! Sekarang orang panggil aiskrim Malaysia..
Jijah tak ingatlah panggil apa dulu.. tapi memang suka sangat..
bezanya.. dulu dapat satu batang pun dah cukup mewah rasanya
tapi budak² sekarang sampai 5 batang sorang..


2. The school "IN" things


Water colour.. naik sekolah menengah Buncho Set pulak..
lagi satu Luna Steadler Colour Pencil..
Dulu kalau dah dapat pensil warna luna tuh memang suka sangat...
tapi jarang dapat.. sebab mahal kan..


masa tuh baru nak kenal mechanical pencil aka pensil tekan!!
mahal pensil tuh!! Ketap bibir aje teringin tapi tadek
duit nak beli... so memang banyakla pensil gini..
lagi satu sebab nak buat main pensel².. heheheh



among the popular "indoor" games.. banyak lagi.. SOS..
BINGO.. main nama negeri... kadang² bila boring indoor..
kita gi outdoor pulak.. main gelang getah.. "zero point".. main galah panjang
main sep tiang.. sep tiang paling famous masa bulan puasa, kan?
lagi main ape ek.. baling selipar, konda kondi..
ehhh banyak la lagik.. yang budak² dah tak main dah..


the girls favourite things.. kalau menatang ni tadek..
main pensel² pulak.. habis pemadam, pengasah pensel, pembaris
disusun jadi perabot buat main orang pensel..
LOL!!
tiba² muka akak rasa merah padam pulak ni!!


3. The TeleVision

This was the best thing of growing up in the 80's and 90's era..
the TV shows!!!


MOERO ATTACK series!!! masa tuh semua pun main volley ball..
remember the tagline? sommersault berpusing!!
satu lagi.. CHIAKI.. masa ni bila isi borang cita².. almost
every girl in class isi PRAMUGARI..
hahahahah.. those days....


These were the reasons to wake up early during weekends...
"JEM IS MY NAME"!!
suka gummi bears... and carebears!!
my little pony.. owhhh banyak lagilah...
and smurf.. I miss papa smurf so much!!


kesatria baja hitam!!!! tak heran sangat dengan heroic and warrior things..
tapi kekacakan wataknya yg irresistible itu!!
hohhh.. kecik² lagi sudah suka tengok orang handsome..


same issue here.. sebab character yang handsome juga!!


The Ferris Bueller show.. am not sure how many knew this series..
Its actually among the earliest sitcom that I ever love.. Jennifer Aniston's
early days of acting.. Masa tu ahkak gila gak tengok cerita
Growing Pains, Family Ties, Silver spoons, Who's The Boss
and a lots more..


among the early anime!! besides than doraemon
ahkak sangaaaaaaaaaaaat suka tengok cerita ini..


and who could forget.. The Ghostbusters?

Owh those were the days... I dont think I could gather it all and reminisce it one by one in just an entry like this.. There is so much to tell.. but I tell you.. though I miss those good old days so much that doesnt mean I want to go back to the past. Some people may say," bestnya kalau dapat jadi kanak² balik". Well.. I dont.. I love to be living today.. just the way I am now.. Even if I were given a chance to be 17 again which is totally impossible la kan.. no, thank you.. Nevertheless, the past meant so much hence I treasure it.. thats all.. ;)

*all picture credit to here and google.

9 comments:

duniajam said...

Weh.... nostalgia betui semua tu. Terus aku teringat zaman tu. Semua benda tu ada dalam kenangan.

Semua siaran tv tu pun aku ingat lagi. Sanggup ponteng kelas petang semata2 nak tengok tv. Hehehe...

myoneandonly ME said...

cik jijah...

u bring us all down to memory lane..those were what we 80's babe would always remembered..
aku rasa aku siap penah ponteng skolah agama nk tgk citer meoro attack tu..pastuh aku berlakon dpn cermin watak "mariko shinto"-yg tgn dia cacat tuh dlm cerita Chiaki..haha..

Ashikin said...

ahahaha tu byk masa zmn cik jijah tu.. zaman kita yg ada tora n jajan2 tu sume sama. tp yg tv shows sume dah lain. zmn kita dh ultraman, doraemon, bila naik skola menengah dah ada anak2 sidik.

Abg Din said...

mengimbau kenangan ni.....

cik jijah era 80-an la ni ye... hehehehe....

whooz said...

kurt weh, along aritu terpk2 nak memblog pasal this :P . draft2 dalam kepala otak je. tup2 dah keluar posting..best kannnn...biskut tu kan, dulu2 ade je budak2 ni suka makan part cream kaler2 tu je, pastu biskutnye tinggal tertogel :D

biskut kapal terbang, i likeeeee..lagi satu biskut bata (macam bantal tuh, kaler merah2)

chucky said...

waaaaaaaaa,semuanye mmg best2 belaka,terasa mase kecik pulak

cik jijah said...

dr gigi... ingat kan aku jek yg sanggup ponteng sekolah semata² nak tgk cerita tu semua.. heheheheee..

cik keeennn.. i do remember!! kita pernah main lah berlakon cerita chiaki tuh... ekekekkeke!!

shikin.. during ur time..i think famous cerita cili padi.. kan kan?

abg din.. ye lahhh.. orang lama dah saya nih.. hikk!!

along.. saya la tuh yang makan icing dia jek!! tinggal biskut dia togel dalam bekas.. mak saya mesti hangen satu badan bila nampak.. hehehhe..

chucky.. kamu kan masih kecil lagik.. hehehhee..

~*irjune*~ said...

hahhahahha...kurt..kamu mmg la mengimbau habis semua kenangan2 tu kan. tapi hanya mereka yg lahir diawal 80an je yg tau semua tu...yg lahir hujung2 80an diorang dah dengan dunia cili padi dan segala la. tapi kurt ko perasan tak..satu je katun yg kekal dr zaman dulu sampai sekarang ialah ULTRAMAN....kahkahkahkah

cik jijah said...

ijun.. ye lah.. ultraman tuh.. smpi skrg pun ada.. gila lama..