Pages

Tuesday, November 30, 2010

mode : malas, sedih, bengang

I am in my attempt to make this blog more personal.. tak mau dah feed update to facebook.. I have stop my network blogs application tapi tak tau jadi ke tak (network blogs mengomm ke akak yang mengommm).. akak dah stop importing to my notes in fb either... terasa macam tak ada kebebasan menulis pulak.. ecehhh.. sebenarnya.. makin ramai makhluk FB aka anak murid yang akak rasa tak sesuai membaca isi blog akak yang mungkin dipenuhi dengan kemerepekan yang tak sesuai untuk umur mereka (walaupun sebenarnya hingga ke hari ni akak masih maintain skema).. 

Cik Jijah masih lagi dalam mode malas.. agak parah dan kritikal juga berasa malas saat ini sebab 7/12 ni insyaallah akan pindah barang balik klang.. barang je pindah.. kebetulan pulak MM ada short course in KL on 8th.. sementara MM kursus akak pun pumpang pumpang kemas rumah.. after that akak akan ikut MM balik Dungun and stay with MM sampai cuti Xmas. Tak sampai hatilah nak duduk separately.. akak tak bersedia.. sedihnya rasa hati.. malam tadi gi karaoke pun MM sorang jek nanyi.. akak duk nanges.. sebab terbayang MM takde for the first few month akak duk kat Klang nanti.. sekarang pun dah rasa macam nak nanges dah ni.. 

Selain daripada mode malas dan sedih.. mode bengang pun ada jugak... tau tak kitorang habis 1000 dalam masa sesingkat 3 - 4 hari gitu je? haihhhh.. memang tau duit tu ke mana sebab akak ada catit dalam hp.. eceh..  tapi macam tak percaya boleh spend a 1000 in just short notice.. dahlah banyak nak pakai duit bulan ni (sewa lori bagai).. ingatkan cukup berhati² dah dalam menguruskan duit bulan ni.. nasib baik lah akak masih berjaya tak usik duit gaji bulan 11 akak.. tu pun sebab ATM card rosak (thank god).. tapi MM la kesian.. haihhh.. duit macam air..  

issskkk.. tak baik mengeluh kan? berdosa.. berdosa kan? tak kira apa keadaan sekalipun kita kena bersyukur.. musibah kadangkala ujian tuhan.. mungkin juga azab.. wallahualam.. hmmm.. nak kena divert my mind.. mari kita nanyi lagu ni.. 









12 comments:

.:nhalilah:. said...

alaa.. sianyer ko kena e-pjj ngan MM.. takpe la.. for few months je kan.. aku kan ader?? (tetiba pulak.. ekekek... macam la aku ni boleh gantikan si MM tu kann???..) think positive.. jgn nanges.. nanges..

1000 in 3-4 days.. perbelanjaan berhemah kan.... bila tiba bab nak pindah umah.. masuk umah baru.. mmg camtu.. aku dah rasa dah.. insya Allah ada rezeki lain yang allah dah tentukan..

cik jijah said...

berhemah ke.. aku rasa banyak habis kat minyak dgn tol.. dan makan..sbb gi anto org kawen kat batu pahat.. hal rumah belum lagik.. ingat nak gi ikea.. kena postpone next month la kot.. bulan ni bajet ku lari gagah beraniiii.. hehehee

zafwah said...

kurut..aku pun sedang berhadapan dgn konflik yg sama ni..duit laju mcm waterfall niagara...huhuhuh..ko ok gak lg..ade 2income..aku ni zul lom keje lg pas balik ni..harap aku sorg jek..dgn pindah umh..dgn 2biji kete nk kena kuarkan duit cash sume..pokai terus..huhuhu..

cik jijah said...

farah.. senasib la kita.. tapi ko lagi kesian kan.. pindah barang2 all the way dr sana.. mcm nak mula hidup baru.. aku nih pindah rumah je.. takpela farah.. insya allah.. sama2lah kita kayuh pelan2 :)

Baiti Mustafa said...

kurt, sabarla..kalau ko rasa diri ko susah, ada orang yg lg kesian situation dia e.g. my fren baru balik from UK lepas phd. dia kat USM kelantan, wife dia cikgu kat selayang tgh sarat pregnant 8 bulan with 2 small kids yg mmg tak kenal sedara mara kat mesia. memang kawan aku tu tak keruan and dah habis ikhtiar dia untuk mintak transferkan wife dia. until now anak kecik dia dah 4 bulan pon masih PJJ...selayang-kubang kerian...

lagipun, transfer tu memang dipohon kan? so rezeki la dapat tukar dalam masa yg tak berapa lama..insya Allah the rest will fall in place. bukan senang untuk jadi senang (itu la yg aku dok ulang2 cakap kat diri aku sendiri...alahai...malam ni kluar results..huwaaa!!)

take it positive beb, kurang2 ko takde la boring dah dok balik kelang and kawan2 utk 'berpeleseran' ramai kat sini..heheheeh

cik jijah said...

baiti.. thanx.. i am fully aware of that.. trying to be positive as possible... tapikan.. i guess iman ku tak kuat mana.. mau nanges jugak.. yang si amer pulak kan malam tadi been singing all our favourite songs.. meleleh aje lah.. isskk.. tapi once dah let everything out.. lega..

by the way.. im lucky.. aku mohon sekali transfer jek.. without any "cable" or help of org dalam.. bersyukur sgt.. and really kesian kawan ko.. susah nak masuk kelantan.. the nearest u can get is besut or gerik.. sempadan je.. kelantan was once freezed kemasukan guru sbb penuh smpi melimpah ruah..

cik jijah said...

errr.. bukan freezed.. froze... hehehe.. sempat lagilah haku nak betulkan grammar..

chucky said...

kite dah lama stop import blog kite kat FB....

balik kelang ke?jom lepak starbucks..akak belanje..akak bayar ye..heheheh

TK said...

Wah nak pindah klang dah..
I pnah dulu dok klang hubby kat KT for some time. Mmg tak suka dok jauh2 dgn hubby..takde kwn gaduh! hehe. Luckily rumah mak dekat. so lepak umah mak je nak hilangkan sunyi..

Semoga tabah menempuh saat2 tu nanti, okay

cik jijah said...

chucky.. pandai ko ek.. mentang2 gaji akak tak terusik lagi.. takpe2.. bisa2.. akak pun lum pernah lepak starbuck baru tu.. next week ok?

TK.. u org klang ke? i applied transfer sbb my husband's project is almost at the end.. so before dia blah dulu and tinggal i terkontang kanting sensorang sini.. baik i pindah dulu dkt dgn my mom.. alhamdulillah lulus pulak application tu :)

hang nadim said...

salam cikgu, cuti nii balik meru ke,, ye laa smanjak kemaruk fb ni blog dh dibaikan laa, tapi saya dh kembali smula berblog. Nati nak add fb u lah

@tune® said...

kak ..kalau camtuh..blog akak kene ade klasifikasi...