Pages

Tuesday, January 25, 2011

cerita ceriti

ok.. sila lupakan seketika ye.. projek kecil yang saya sedang usahakan.. tapi jangan lupa terus.. sisipkan ia di ruang tepi minda separa sedar kamu.. hikhik.. its coming soon.. so.. tungggguuuuu...

Sudah lama Jijah tak ngomel pasal kerja kan? Almaklumlah sekolah baru.. suasana baru.. Sekarang ni Cik Jijah engkome ngajar sesi petang. Mula² dulu adalah sangat seronok bila dapat tahu sebab ni pertama kali nak mengajar petang. Boleh bangun lambat!!! hikhik.. tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. panjang oh tapi ku.. kepanasan di siang hari dan jadual yang sangat pack; 31 periods compare usual around 24 - 25 really put myself into a test.. antaranya.. Kak Jijah korang dah tak boleh nak over over make up cam dedolu.. cair foundation mak dek non.. eyeliner kembang smpi mata pun dah serupa mata mak panda mcm kena tumbuk.. adehhhh.. pehtu terkejar² antara solat, masuk kelas dan minum petang.. mesti minum satu kali kat sekolah.. kalau tak duduk kantin rasa macam the day is incomplete.. biar tak masuk bilik guru.. jangan tak masuk kantin.. hikhik.. 

Overall is ok.. Akak still survive uolsss.. bab paling best.. mengajar.. akak suka mengajar budak² sini.. maybe because budak² sini dah stream ikut capability masing². Even though Kak Jijah dapat kelas hujung² tapi enjoy lah mengajar diorang ni.. walaupun respond adalah sedikit hampeh macam kerja sekolah tak siap dan sebagainya tapi akak selesa mengajar budak²  ni... 

Adalah jugak kisah² terpencil macam siang tadi.. bila ada seorang murid perempuan ni yang selalu tak keluar rehat. Kak Jijah uols neh ingatkan dia tak ada duit nak rehat so bagi lah dia singgit. Sebelum tu akak interview dia dulu. Tanya dia mak ayah kerja mana, adik beradik berapa orang kan.. Katanya ayah kerja bawak lori tapi mak tak kerja, adik sorang baru, baby.. Akak tak puas hati akak tanya kawan²  dia pulak. Kawan dia kata satu hari dia bawak duit 4 hengget.. means 2 hengget pagi (sek agama) 2 hengget petang. Mak aihhhh.. banyaknya duit dia.. terkesima akak sekejap... mana pergi duitnya kalau gitu kan? rupanya duit yang dia ada tuh abes buat beli mechanical pencil dgn jajan masa sek pagi.. sabar je lah.. 

Lagi satu kisah.. ni murid lelaki pulak.. dia ni dah MC dari semalam.. hari ni MC lagik tapi orang biasa anto MC besoknya bila dah sihat dan datang sekolah kan.. ni tengahari tadi tengah akak baru nak buka mukadimah pelajaran hari ini tiba²  dia datang dengan pakaian seluar pendek+t-shirt hantar surat MC.. bukan official MC pun.. surat yang ayah dia tulis. Dia kata semalam saya selsema hari ni saya jatuh basikal sambil dihulurnya surat ayah dia tu.. Aku ni terkedu kome tau.. tak tau nak cakap apa.. sepantas kilat kejadian tu.. Selamba betul lah.. sah² la sihat walafiat kalau gitu gaya kan? tapi tak terkata apa.. esok tak datang juga.. lusa aku sound.. 

Dalam ramai² murid yang akak ko ajar tahun ni.. ada sorang yang betul² mencuit hati.. tak tercuit lah sangat tapi terkenang² lah jua.. budak ni sengau.. sengau lah sangat to the extend memang haku tak paham sesen pun apa dia cakap.. mulut dia sumbing tapi dah restructured dah and bibir dia dah elok tapi sengau dia tu tak ilang lagi..kesahnya.. bila dia bercakap, aku ni asek ter "ha? ha?".. aje dengan dia.. sampai ada sekali tu dia mintak izin nak buat apa tah aku tak bagi pasal aku tak paham dia nak buat apa.. tiba² hilang je.. rupanya dia pergi je terus tanpa izin aku pasal tak tahan sangat dah.. ye lah.. cikgunya pun tak paham².. mau tak tensen dia nya? ada sekali kitorang buat ala² motivasi untuk budak² ni main lah game tepon karat.. budak sengau ni beriya nak main.. kitorang bagi je la kan.. ingatkan ke mau tunggang langgang ayat kumpulan budak ni tapi it turn out to be one of the most complete sentence.. rupanya kawan² dia paham apa dia cakap.. walaupun dia sengau tapi dia ada keyakinan.. bagus betul.. memang sukalah dengan dia.. tapi ada jugak yang tak tahannya.. dia sengau.. tapi banyak sangat bercakap.. kaki bising tau budak ni.. hehehe.. 

Itu antara ragam baru di sekolah baru akak ni.. tak cerita lagi kat sini kena check in/out setiap hari guna thumb print.. canggih sekolah akak ni korang.. korang ada? hikhik..



8 comments:

Lady of Leisure said...

wah meaning banyak la mechanical pencik budak tu ye hehe

che'puan Idot said...

adalah sgt terharu baca cerita pengalaman kau ni jah, as a teacher.

rasa dkt betul dgn student.
menimbun dah ni pahala dapat.
teruskan amal.

p/s..jaman aku dulu, kalu ada pensel picit-picit tu memang terer ya amat lah tu!!!

TK said...

Eloklah ko cerita pengalaman as cikgu tu. Aku pun suka baca sbb aku pun cikgu gak kan.Sek ptg best jugak cuma tak bole sopping2 belah ptg tapi bole masak2 masa pagi and buat potluck sokmo.. Zaman aku jadi cikgu kamikaze kat klang dulu, waktu free, pegi Jaya Jusco!!!

.:nhalilah:. said...

thumb print??? hihihi.. aku ada.. canggih jugak sekolah aku ni ek..

ko kena prektis bercakap ngan budak sengau tu.. lama2 ko sure paham..

cik jijah said...

my lady... truth be told.. memang banyak mechanical pensil dia.. isskk..

CPI.. kan? menanges2 mintak mak apak suh belikan.. tapi tak dpt jua.. kan? skrg ni.. beli pakai duit belanja je pun bleh.. CPI.. ckp pasal pahala.. on off.. baru nak up pahala udah down jadi dosa bila sakit ati nak ngamuk pada budak2 tu.. hehehe..

TK.. eeeee.. ini sudah melampau!! pegi JJ waktu free?? tak agak2... hehehe..

ila.. hehehe.. ni first sek yg aku pegi pakai thumb print ni.. jakun la sket.. and.. aku tgk prektis la ni dgn budak sengau tu.. tensi aku tak paham apa dia ckp..

qasehraihan said...

macam2 ragam kat skolah ek..tp enjoy..hehe

cik-zura said...

Like!

Aku igt budak tu simpan mechanical pencil byk2 bercita2 nk lukis pelan kut.. haha

cik jijah said...

qaseh... saja nak share experience di sekolah baru.. hehehe..

cik zugha.. hehehe.. think positive.. insyaallah.. ko doa2 la sok besar dia jadi pelukis pelan yg berjaya.. hehehe..