Pages

Sunday, March 21, 2010

Jijah Jengkel

Situasi : Operasi membeli ikan & sayur

Lokasi: Kedai Sayur & Ikan Kg &%$#@

Jam : 4.30ptg

Watak terlibat :

  • Jijah
  • adik penjual sayur & ikan

Dialog ketika kejadian :

Jijah: Dik ikan apa ada dik.. (sambil belek-belek apa yang ada kat kedai tu)

Adik penjual sayur & ikan : Kak tengok ah sendiri.. (sambil tersengih)

Jijah : Tak sampai la dik.. ( sementelah ikan itu adalah terletak agak tinggi atas meja)

Adik penjual sayur & ikan : kak nok kussi ke? ( semakin kurang ajar nampak)

Jijah : nape? Ko tak kenal ikan yang ko jual ni?

Terdiam adik penjual sayur & ikan yang sangat menjengkelkan itu.

Nasi tambah : Jangan harap akak nak senyum lagi bila akak datang next time. Ko nak kata akak sombong ke apa ke.. orang luar ke.. peduli apa akak..kalau tak kerana kedai ko satu-satunya yang jual ikan kat situ tak hingin de akak nak gi kedai ko.. dah la kotor.. tak bersih.. lagi ko nak lekeh-lekehkan akak kan.. sapa suruh ko letak ikan tu tinggi atas meja dalam ice box pulak tu.. terkial-kial akak nak ngambik ikan dalam kotak tu.. tak mesra pelanggan betul.. tergamak la ko offer kerusi kat akak ye.. takpe.. ada lori ada bas…


17 comments:

Siti Rohimah Haji Nor said...

cari port lain je...sombong sgt

cik-zura said...

eeeee tak mesra pelanggan btol lah.. boikot je lisz..

Lady of Leisure said...

isk2... layan lah pelanggan bebetul kan..

keen ramli said...

hehe, emosional nmpak cik jijah? alar..kedai len byk..xpun mkn ikan sardin je udah..sedap jgk aper..kuikui

jan said...

haha..funny la kak jijah..adik sayur 2 penat kot..2 yg xmesra pelanggan..nak wat cana kak jijah..no choice..senyum sokmo ye..:D

apis585 said...

kalau aku sure lg hangin..sbb aku mmg xkenal ikan hahhaha..pari, bawal, siakap, keli blh la..hahahha

duniajam said...

Akak memang nak kussi... nak hempok kepala ngko...

Orang camni tak pandai layan pelanggan. Elok cari orang lain. Bukan dia sorang ja yang jual ikan tu...

Wawa said...

jijah, masa i baca ceriat u ni i ketawa bagai nak rak. ketawa part u cakap dia tak kenal ikan dia jual tu.

kureng asam betul kan penjual tu.

jual ikan saja pun belagak.

@tune® said...

mangkuk ayung tuh...

kikiki

whooz said...

nak bergurau gamaknye, tapi silap topik laaa :D

cik jijah said...

eroy.. that is the only fish hawker that i know area sini... tak banyak org kita berniaga..

zura.. nak boikot guannne... se tu je hok ada...

lady.. i know!! tak mesra lgsg..

keeennn.. ehhehe.. akak emo dlm hati jek.. akak ok jek ikan sardin ari2.. tapi kesian cik abg.. huhuhu...

jan.. tq for dropping by.. tulah kan.. i have no other option.. tempuh je lah..

apis.. hehhehe.. aku kenal ikan tapi tu lah tade hati dia nak tolong aku amik ikan tu.. huhuhuu..

asmar.. hahaha.. patut aku jawab mcm tu kan? hahahaa..

wawa.. budak muda.. enough said lah.. rugi agaknya kalau buat sopan dgn org lain..

atune.. mangkuk kan? ehhehe

along.. bergurau pun tolonglah sama .. ni tak dibiarnya kita terkial2 situ..

chucky said...

nk meniaga,tp mulot x manis..
bongok punye budak

Ashikin said...

uishh loya buruk plak si bedul tu. aah kak, x pyh gi kdai dia lg kak. mari kdai sy pulok :D

hang nadim said...

ermmm pergi beli kat tesco je lah

cik jijah said...

chucky.. Errrr.. Bongoksss kan? Hmmm..

Ashikin.. Ke kedai ikin? Kat ne? Kalau betul2 ada with pleasure lahhh saya ke sana.. Hehehee..

Hang nadim.. Tesco mana? Paling dekat pun tesco kota baru.. Haru aje tauuuuu...

qasehraihan said...

blog jijah kawan nida ke ni???hehe

cik jijah said...

hi rehan.. hehehe.. ha ahh.. kawan nida.. ni entry lama dah ni.. hehehe..