Pages

Monday, May 9, 2011

life is..

sucks??? tak baik ko..
ok.. life is not always perfect.. 
tapi bukan kah kita mesti selalu bersyukur?
no matter how sucks it can be?

tahukah kamu.... 
rumah baru saya telah saya plasterkan siling nya..
dari depan terus ke belakang..
yakni hampir keseluruhan rumah?
me sounded berlagak?
tak ada niat keji begitu nokssss..

ada sebab kenapa saya plaster semua siling saya..
ada kajian menyatakan (kajian lah sangat...)
rumah yang berplaster siling...
cicak kurang... 


that is my point..
sejak dua menjak menginjak ke alam 3rd series ini..
saya telah menjadi seorang yang amat fobiakan cicak... 
suami saya sering mentertawakan saya..
katanya.. cicak itu pun punya perasaan yang sama seperti saya..
tapi suami saya tidak sampai hati melihat saya susah hati.. 

hence.. the plastered ceiling... 
but instead of the ceiling.. those bastards and cowardice lizards..
they crawled on the floor... 
bikin jiwa saya lagi tertekan... 

hence.. suami saya telah membeli sejenis divice..
divice yang kununnya.. that emit a wave..
a wave that can keep bugs and lizards away... 

he bought just one.. 
maka saya pasang dalam bedroom..
tapi malam tadi.. 
saya terperasan seekor cicak di bawah katil saya.. 
bikin jiwa saya bertambah runsing... 


why.. why... 
macam² telah saya usahakan..
even though saya takut cicak..
tapi saya telah bejaya membunuh tiga ekor cicak so far...
sekarang saya hanya mampu berdoa..
agar tuhan berikan saya kekuatan dan mungkin kekebalan perasaan..
untuk tidak takut pada cicak..
doakan saya kawan².. huhuhuhu..





12 comments:

cik-zura said...

astaga... hebatnya perang kali nih.. hihihi.. sabo je lah..

@tune® said...

cicak oh cicak...

jgn pgl saiful apek ye...probs not solve nnt

jijah montel said...

cik zura.. Ha tu la.. Dah la duduk sensorang kan.. Memang terasa sgt kekurang ajaran cicak itu pada ku... Uwaaa..

Atune.. Apek? Definitely bad idea.. Ko ada petua tak? Letih la benci dgn cicak ni.. Huhuhu..

mimiey_omar said...

Mintak maaf...tumpang lalu, hehe, sy pon takut+geli yg amat kt cicaks, mcm2 cara da sy buat xnk kasik umah ada cicaks, ada ubat kt kedai cina kasik halau itu cicaks, tp kan akak nnti dia akan jatuh atas lantai...so sy letak la plak perangkap cicak yg ada gam tuh, alhamdulillah, agak kurang la sikit cicak, cuma yg besar yg cerdik skit tu mmg xkena la umpan getah tu, huhuhu

jijah montel said...

mimiey.. Yeyyyy!! Ada geng.. Mimiey pakai perangkap brand ape? Saya ada juga guna perangkap gam tu.. Ridsect's.. Tapi cicaks tu semua pandai lah.. Satu pun tak berjaya lagi.. Huhuhuu..

iEda saFuan said...

pi lastik la deyyy...lelagi malam jemaat...pahala wooooo....hikhik
cuber tgh landing sambil2 tgk tibi tu nko praktis skill membunuh cik chicak tuh...mesti deyols tobat! ;p

jijah montel said...

ieda.. Lagi ngeri.. Dah la perut dia terburai.. Isi kepala bersepah.. Ekor tergedik2.. Nak kena kutip plak tu.. Kalau lastik dia terus lesap mcm gas tu.. Tak ape la jugak.. Euwwwww.. Tak tercapai dek akal dan fizikal ku nokssss...

.:nhalilah:. said...

biar la cicak tu.. sian dia xde rumah.. tumpang umah ko... ekekekke.. (harus la aku kena pelangkung if cakap camni sebelah ko nak nyahh.. ) ekekek..

beb, eroy tu hari tu dah rasa2 contraction.. maybe dia dah dekat nak beranak kot.. aku balik cuti kite pegi umah dia nak.. iye la.. kot dah beranak di balik sg besar pulak..

jijah montel said...

ila.. Sbb tu la aku berdoa supaya tuhan buka pintu hati ku utk species menatang yg sekor ni.. Supaya kitorang leh hidup bermasyarakat dgn harmoni di bawah satu bumbung.. Hehehehe..

Anyway.. Ko off to vaccay bila? Till? Apa2.. Message me ok.. Rarely online lah la ni.. susah nak response kang..

DrSinga said...

sebenarnya..
cicak itu pun takutkan awak tau!!

anggun said...

jijah..lately i pn takut cicah..bkn takut..geli sbnrnye..kalau tpandang bdn putih dia..eeeeee...just wan to share, ada 1 incident cicah masuk dlm washing machine..lupe ttp cover..then masuk nak basuh baju..eeee..elok dia landing..ingat idup..biarkan je la..ghupanya dh mati..ngko, 3 hari xbasuh..pejam mata amik lidi, korek cicah tu masuk kt penyodok..eee..kaki dia dh la melekat..dh la asben aoustation sbln..warghhhhh..terjerit2 sorg2 kt rmh..moral of the story..ttp cover b4 n after used the WM..hehehe..sekian..pjg critenye yer..hehehe..slm perkenalan..moh ler jenguk teratak saya..http://beautifulanggun2u.blogspot.com

jijah montel said...

dr singa.. alaaaaa... rindunya!!!

anggun.. cicak dlm mesin basuh? itu adalah cerita paling ngeriiiiii.. kalau terjadi pada saya??? harus saya jual itu washer.. eeeeee... yuck!!